2 Μάρτιος 2016, 18:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Μάρτιος 2016, 17:01

Οι Βρυξέλλες πιέζουν την Τουρκία για το προσφυγικό – Τι προσφέρουν

  • Οι Βρυξέλλες πιέζουν την Τουρκία για το προσφυγικό – Τι προσφέρουν
    Προσφυγόπουλα στο φράχτη που έχει στήσει η πΓΔΜ στην Ειδομένη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Λίγες ώρες προτού αναχωρήσει για την Άγκυρα, για συναντήσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαμήνυσε ότι δεν υπάρχει καμία καλύτερη εναλλακτική από μια αποτελεσματική συνεργασία με την Τουρκία.

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, κατόπιν πιέσεων της Άνγκελας Μέρκελ, σε μια προσπάθεια αφενός να διασωθεί η συμφωνία του Νοεμβρίου για περιορισμό των προσφυγικών ροών, και αφετέρου να αποσοβηθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Ένωση ασκεί πιέσεις στην Άγκυρα να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν με βάρκες στα ελληνικά νησιά σε λιγότερους από 1.000 την ημέρα. Σε αντάλλαγμα η Ευρώπη θα παραλαμβάνει κόσμο απευθείας από την Τουρκία.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Τρεις μήνες αφότου η Άγκυρα συμφώνησε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της χειρότερης μεταναστευτικής κρίσης που έχει ζήσει η Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι διασχίζουν καθημερινά το Αιγαίο. Η Γερμανία, η χώρα στην οποία επιδιώκει να φτάσει η πλειονότητα, επιδιώκει οι καθημερινές αφίξεις να μειωθούν σε τριψήφιο αριθμό, προκειμένου να ξεκινήσει να παραλαμβάνει απευθείας πρόσφυγες, όπως ανέφεραν στο Reuters αξιωματούχοι.

Αυτός ο τρόπος μετεγκατάστασης θα έστελνε ένα μήνυμα στους Σύρους που βρίσκονται ήδη στην Τουρκία ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος για να φτάσουν στην Ευρώπη, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους στη θάλασσα, και χωρίς να εγκλωβίζονται στα σύνορα, τα οποία κλείνουν πολλές χώρες με ταχύτατο ρυθμό.

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι 308 μετανάστες επέστρεψαν από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Με βάση τη συμφωνία του Νοεμβρίου, εφόσον περιοριστούν οι ροές η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αρχίσει να καταβάλλει στην Τουρκία τα κονδύλια για τη στέγαση Σύρων και άλλων προσφύγων.