2 Μάρτιος 2016, 08:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Μάρτιος 2016, 07:50

Ποια προϊόντα μπαίνουν στη διατίμηση για τους πρόσφυγες

  • Η Κομισιόν ξεπαγώνει το Δουβλίνο για την Ελλάδα από το 2017
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Σε διατίμηση βασικών προϊόντων που προμηθεύονται οι πρόσφυγες στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο μέχρι την Ειδομένη προχωρά η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να πατάξει τα φαινόμενα κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας που παρατηρούνται καθημερινά.

Με κοινή υπουργική απόφαση θα καθοριστούν συγκεκριμένες τιμές πώλησης για το νερό, τους χυμούς, το τσάι και τα τοστ σε κυλικεία και καντίνες, ενώ παράλληλα θα ενεργοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου, αλλά και των περιφερειών.

Πέρα απ' αυτό, θα υπάρξει απαλλαγή ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις που στέλνουν δωρεάν τρόφιμα, φάρμακα και ρούχα για τη στήριξη των προσφύγων, με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου να αναλαμβάνει το συντονισμό και τη διανομή των προϊόντων. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, οι βασικοί άξονες δράσης για το συγκεκριμένο σχέδιο ανακούφισης είναι τρεις:

  1. επιχείρηση αλληλεγγύης από τους συλλογικούς φορείς (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΒΤ, ΣΕΕΤ, ΕΣΒΕΠ), που θα καταγράφουν τις προσφορές των επιχειρήσεων-μελών τους,
  2. ταχυδρόμοι αλληλεγγύης, δηλαδή δωρεάν αποστολή δεμάτων μέσω ΕΛΤΑ,
  3. προσφορές από ιδιώτες.