2 Μάρτιος 2016, 10:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Νοέμβριος 2018, 12:46

Ο Κων. Φωτιάδης στο pontos-news.gr για την έκθεση «Πόντος – Δικαίωμα στη Μνήμη» στην Κύπρο

  • Ο Κων. Φωτιάδης στο pontos-news.gr για την έκθεση «Πόντος – Δικαίωμα στη Μνήμη» στην Κύπρο
    Η είσοδος της Πύλης Αμμοχώστου (φωτ. : Κ. Φωτιάδης)
  • Ο Κων. Φωτιάδης στο pontos-news.gr για την έκθεση «Πόντος – Δικαίωμα στη Μνήμη» στην Κύπρο
    Οι επισκέπτες θα μπορούν να ξεφυλλίσουν τα 44 βιβλία του γνωστού ιστορικού (φωτ.: Κ. Φωτιάδης)
  • Ο Κων. Φωτιάδης στο pontos-news.gr για την έκθεση «Πόντος – Δικαίωμα στη Μνήμη» στην Κύπρο
    Το εσωτερικό του κτηρίου (φωτ.: nicosia.org)

Η Πύλη Αμμοχώστου, η μεγαλύτερη και επιβλητικότερη από τις τρεις Πύλες των ενετικών τειχών που περιβάλλουν την παλιά Λευκωσία και φέρουν την υπογραφή του φημισμένου μηχανικού Τζούλιο Σαβορνιάνο, φιλοξενεί από σήμερα και μέχρι τις 16 Μαρτίου την πολυθεματική έκθεση «Πόντος – Δικαίωμα στη Μνήμη» του καθηγητή Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού Κωνσταντίνου Φωτιάδη.

To pontos-news.gr επικοινώνησε με τον καθηγητή λίγες ώρες πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης (19:00) που θα γίνουν από τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκη Ομήρου, παρουσία του προέδρου του Ιδρύματος Αρωγής και Μελέτης του Ποντιακού Ελληνισμού Άγγελου Ασλανίδη και πλήθους προσωπικοτήτων.


Άποψη από την πολυθεματική έκθεση (φωτ.: Κ. Φωτιάδης)

«Με βρίσκετε στην Πύλη Αμμοχώστου, έναν καταπληκτικό χώρο, ίσως τον ωραιότερο όπου έχει φιλοξενηθεί μέχρι σήμερα η έκθεσή μου Πόντος – Δικαίωμα στη Μνήμη, –έχει παρουσιαστεί σε περισσότερα από 40 μέρη. Συναισθηματικά, πολιτικά, ιστορικά, πολιτισμικά και κοινωνικά, ο τόπος αυτός έχει άμεση σχέση με το θέμα μου, αλλά κι επειδή το τραύμα είναι ανοιχτό και σε μας και στην Κύπρο, θεωρώ ότι ο χώρος είναι ο καλύτερος για να φιλοξενηθεί η πολυθεματική έκθεσή μου. Έχει στηθεί με πολλή αγάπη από τους ανθρώπους της κυπριακής Βουλής και σήμερα είμαστε έτοιμοι για τα εγκαίνιά της» μας είπε ενθουσιασμένος ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης.

Αυτή τη φορά, στην έκθεση θα φιλοξενηθούν τα 40 και πλέον βιβλία του καθηγητή Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού, τα οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να τα ξεφυλλίσουν, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να δουν και 33 πίνακες ζωγραφικής σχετικών θεμάτων. Παράλληλα, σε προθήκες βρίσκονται περίπου 300 βιβλία σχετικά με τον Πόντο, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν κατά κύριο λόγο τους ερευνητές καθώς αποτελούν ένα στιβαρό δείγμα του τι έχει γραφτεί για τον τόπο εκείνο.


Ντοκουμέντα και φωτογραφικό υλικό μεταξύ των εκθεμάτων (φωτ.: Κ. Φωτιάδης) 

Εκτός των παραπάνω, η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα σχετικά με τον ελληνισμό του Πόντου και τη Γενοκτονία που υπέστη. Ξεκινώντας από το Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης, το 2005, έχει ήδη ταξιδέψει σε πολλούς δήμους της Ελλάδας. Παράλληλα, μέρος του υλικού έχει μεταφραστεί και παρουσιαστεί και σε άλλες χώρες.

Σκοπός της έκθεσης είναι η προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού του ποντιακού ελληνισμού, καθώς και των ιστορικών γεγονότων που οδήγησαν στη γενοκτονία του Πόντου, που αριθμεί 353.000 θύματα.

Το πλούσιο ιστορικό υλικό συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης ερευνητικής δραστηριότητας του Κωνσταντίνου Φωτιάδη σε περιοχές του Εύξεινου Πόντου, της Ρωσίας και της Τουρκίας. 

Το υλικό αυτό στοιχειοθετεί στο σύνολό του τα γεγονότα της ποντιακής γενοκτονίας, η οποία έχει αναγνωριστεί επίσημα από τη Βουλή των Ελλήνων το Φεβρουάριο του 1994 και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου τον Μάιο του ίδιου χρόνου.

Gallery
Εκδηλωσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ02
ΜΑΡΤΙΟΣ
2016
19:00
Η πολυθεματική έκθεση «Πόντος – Δικαίωμα στη Μνήμη» του καθηγητή Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού...