29 Φεβρουάριος 2016, 19:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Φεβρουάριος 2016, 18:29

Σε ποια σημεία βρίσκονται πρόσφυγες και μετανάστες (γράφημα)

  • Σε ποια σημεία βρίσκονται πρόσφυγες και μετανάστες (γράφημα)
    Το Κέντρο Μετεγκατάστασης στο Σχιστό (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

«Ασφυξία» σε όλη την ελληνική επικράτεια έχει προκαλέσει το κλείσιμο των συνόρων της πΓΔΜ. Η διέλευση των προσφύγων από την ουδέτερη ζώνη της Ειδομένης στο έδαφος της γειτονικής χώρας γίνεται κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο· σε μόλις 50 άτομα, από τα σχεδόν 7.000 που βρίσκονται στα σύνορα, σκόπευε η πΓΔΜ να δώσει σήμερα το πολυπόθητο «πάσο» για την κεντρική Ευρώπη. Τελικά, η ένταση που δημιουργήθηκε είχε σαν αποτέλεσμα να περάσουν μόλις 10.

Στο λιμάνι του Πειραιά, συνεχίζουν να βρίσκονται πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι δεν χωρούν στις δομές φιλοξενίας της πρωτεύουσας. Πολλοί έχουν βρει καταφύγιο στην πλατεία Βικτωρίας και στο Πεδίον Άρεως, περιμένοντας να ανοίξουν τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Σε όλη την ελληνική επικράτεια βρίσκονται άνθρωποι οι οποίοι επιχειρούν να προσεγγίσουν την ουδέτερη ζώνη ακόμα και με τα πόδια.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπονεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα, καθώς και για άλλες χώρες του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου, προκειμένου να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση. Την Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό.