4 Μάρτιος 2016, 08:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Μάρτιος 2016, 15:03

Όταν οι άνθρωποι περιμένουν να ζήσουν από τα συσσίτια... – Η συνεισφορά της ελληνικής «Τράπεζας Τροφίμων» (ρεπορτάζ)

  • Όταν οι άνθρωποι περιμένουν να ζήσουν από τα συσσίτια... – Η συνεισφορά της ελληνικής «Τράπεζας Τροφίμων» (ρεπορτάζ)
  • Όταν οι άνθρωποι περιμένουν να ζήσουν από τα συσσίτια... – Η συνεισφορά της ελληνικής «Τράπεζας Τροφίμων» (ρεπορτάζ)
  • Όταν οι άνθρωποι περιμένουν να ζήσουν από τα συσσίτια... – Η συνεισφορά της ελληνικής «Τράπεζας Τροφίμων» (ρεπορτάζ)

Από το 1995, οπότε άρχισε να δραστηριοποιείται στο χώρο για την καταπολέμηση της πείνας και τον περιορισμό της σπατάλης στο νομό Αττικής, μοιράζει περίπου 200 τόνους τρόφιμα το χρόνο σε άτομα με βιοποριστικές δυσκολίες. Στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα η ποσότητα αυτή έχει εξαπλασιαστεί, φθάνοντας στους 1.200 τόνους το χρόνο. Και δεν επαρκεί!

Η «Ελληνική Τράπεζα Τροφίμων» τροφοδοτεί 144 συσσίτια και ιδρύματα στην Αττική, που με τη σειρά τους σιτίζουν περίπου 23.000 ανθρώπους.

Το pontos-news.gr επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του ιδρύματος στο Κρυονέρι Αττικής (όπου υπάρχουν αποθήκες, θάλαμοι ψυγείων και καταψύκτες) και συνομίλησε με τον γενικό διευθυντή της Τράπεζας Τροφίμων στρατηγό ε.α. Αριστομένη Διονυσόπουλο, ο οποίος ασχολείται εθελοντικά με το ίδρυμα.

«Δεχόμαστε δωρεές σε τρόφιμα από τις βιομηχανίες, από τις εταιρείες διανομών γενικώς, αλλά και από απλούς ιδιώτες», μας λέει.


Ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας Τροφίμων στρατηγός ε.α. Αριστομένης Διονυσόπουλος

Τα τρόφιμα φέρουν ημερομηνία λήξεως σε σύντομο διάστημα ή η συσκευασία τους είναι ελαφρώς κατεστραμμένη και δεν μπορούν να διατεθούν προς πώληση. Το ίδρυμα δεν είναι αυτό που επιλέγει τα προϊόντα, αλλά εκείνος που τα προσφέρει. Πέρα από τα τρόφιμα, το ίδρυμα διαθέτει και είδη καθαριότητας. «Οι άνθρωποι ξοδεύουν αρκετά χρήματα (για την καθαριότητα), οπότε αν τους απαλλάξεις κατά ένα μεγάλο ποσοστό από το έξοδο αυτό, θα διαθέσουν το αντίστοιχο ποσό για την ενίσχυση του συσσιτίου τους».

Σοβαρότατο μέλημα της της ιδιότυπης αυτής τράπεζας είναι να εξασφαλίσει ότι τα τρόφιμα θα πάνε εκεί όπου πραγματικά υπάρχει πρόβλημα, και γι’ αυτόν το λόγο διενεργεί συχνούς ελέγχους. Συνεισφέρει σε αυτό και ο κοινωνικός περίγυρος σε μια ενορία που υποδεικνύει τους ανθρώπους σε αδυναμία.


Σε τάξη αγαθά, έτοιμα να διανεμηθούν

«Τα συσσίτια και τα ιδρύματα που εμείς βοηθάμε, είναι αξιόπιστα και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία εδώ και περίπου 20 χρόνια», μας λέει ο Αριστομένης Διονυσόπουλος. Τους αποδέκτες φορείς ελέγχει εταιρεία ορκωτών λογιστών, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς. Η διαφάνεια και η χρηστή λειτουργία είναι κομβικής σημασίας.

Περίπου 20 άτομα προσφέρουν σε μόνιμη βάση εθελοντική εργασία, ενώ συνολικά οι εθελοντές ξεπερνούν τους 300, ανάλογα με τις δράσεις – όπως όταν γίνεται η συγκέντρωση τροφίμων μακράς διαρκείας από τα καταστήματα, 3-4 φορές το χρόνο.

Η Τράπεζα Τροφίμων, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Γεράσιμου Βασιλόπουλου, είναι το μοναδικό ίδρυμα για την καταπολέμηση της πείνας στην Ελλάδα που εφαρμόζει τις διαδικασίες που έχουν θεσπιστεί από την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Τραπεζών Τροφίμων (253 Τράπεζες σε 21 χώρες της ΕΕ), της οποίας είναι μέλος. Εκτός από την Αθήνα, παράρτημά της υπάρχει και στη Θεσσαλονίκη, το οποίο σύντομα θα λειτουργεί αυτόνομα.

Αν και υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης, σε αντίθεση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, στην Ελλάδα τα χρήματα τα διαχειρίζεται το υπουργείο Εργασίας, όπως μας πληροφορεί ο στρατηγός. «Πιστεύουμε ότι καλύπτουμε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των αναγκών των συσσιτίων που λειτουργούν στην περιοχή της Αττικής. Δεν μπορούμε να το καλύψουμε στο 100%».

Το ίδρυμα προσπαθεί να φέρει περισσότερες δωρεές και μπορεί να το πετύχει γιατί «οι Έλληνες ξέρουν πως ό,τι προσφέρεται εδώ θα πιάσει τόπο. Οι Έλληνες εξακολουθούν να έχουν ευαισθησίες, παρά την κρίση. Δίνουν από το υστέρημά τους, αρκεί να ξέρουν ότι αυτό που θα προσφέρουν θα πάει εκεί που πρέπει. Είναι πολύ σημαντικό», μας λέει.


Φρέσκα φρούτα, στην τελική ευθεία, πριν δοθούν με περισσή αγάπη σε όσους τα έχουν ανάγκη

Ο γενικός διευθυντής γυρίζει το χρόνο περίπου 20 χρόνια πίσω, όταν πρωτοξεκίνησε η τράπεζα για να περιγράψει πώς η στέρηση σημαίνει πείνα. «Όταν ένα παιδί πάει στο σχολείο και στερείται να πάρει μια σοκολάτα, όταν βλέπει τα άλλα που έχουν και αυτό δεν έχει, για μένα αυτό πεινάει. Εκεί λοιπόν η συνδρομή μας, και τότε ακόμα ήταν σημαντική. Μπορεί να μην πεινούσαν με την έννοια ότι θα πέθαιναν στο δρόμο, αλλά εστερούντο ορισμένα πράγματα. Διαπιστώσαμε πως υπήρχαν δίπλα μας αξιοπρεπείς άνθρωποι που δεν ήθελαν να εκδηλώσουν αυτήν την ανάγκη. Και δεν ήταν βέβαια στο ποσοστό που μιλάμε τώρα».

«Να μην στερήσουμε τη δυνατότητα από ένα παιδί να απολαύσει και αυτό μαζί με τα άλλα την καραμέλα, τη σοκολάτα, το κουλούρι του. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινάς με ένα τέτοιο κίνητρο».

Κατά την επίσκεψή μας στο Κρυονέρι συναντήσαμε τον Γιάννη Βούρτση, μέλος στο σωματείο εθελοντών αλληλεγγύης και δημοτικό σύμβουλο στο Δήμο Ζωγράφου. Είναι ένας ενδιάμεσος εθελοντής, ανάμεσα στην Τράπεζα Τροφίμων και το Σύνδεσμο Εθελοντών Αλληλεγγύης. Με αγάπη φορτώνει τα τρόφιμα μια φορά την εβδομάδα από το Κρυονέρι και ύστερα τα διαθέτει σε συσσίτια ή σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες.


Δεξιά ο Γιάννης Βούρτσης, περιμένοντας τη σειρά του να φορτώσει το αυτοκίνητό του

Μας περιγράφει από την εμπειρία του ότι άνθρωποι που κάποτε είχαν μια κάποια οικονομική ευχέρεια, σήμερα είναι στη χειρότερη μοίρα. Αυτοί οι άνθρωποι, Έλληνες, μας λέει, «ντρέπονται να πάνε σε σύνδεσμο αλληλεγγύης για να ζητήσουν την αρωγή». Οι εθελοντές, διακριτικά, τους βοηθούν. «Είναι οι άγνωστοι ήρωες που δυστυχώς δεν τους προβάλλουμε και είναι πάρα πολλοί», μας λέει ο στρατηγός Διονυσόπουλος.

Έξω από τις εγκαταστάσεις στο Κρυονέρι περίμενε να προμηθευτεί προϊόντα για το Μερόπειο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα της Αθήνας, που συντηρεί 33 άπορες ή με πολύ χαμηλό εισόδημα γυναίκες, η πρόεδρός του Έλια Θανογιάννη. Το μήνυμά της έχει αξία:

«Η κρίση που βιώνουμε μας έχει κάνει να βγούμε από το “εγώ”, να μπούμε στο “εμείς” και να καταλάβουμε ότι μόνον η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια μπορούν να μας σώσουν».

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης

  • Περισσότερα για την Τράπεζα Τροφίμων, αλλά και πληροφορίες για το πώς μπορεί κανείς να βοηθήσει, στο www.traptrof.gr.
Gallery