29 Φεβρουάριος 2016, 16:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Φεβρουάριος 2016, 17:51

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών σε αναζήτηση γραμμής για το προσφυγικό

  • Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών σε αναζήτηση γραμμής για το προσφυγικό
    Η αίθουσα που θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Μια κοινή γραμμή, ενόψει και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 7 Μαρτίου, επιθυμεί το Μαξίμου να είναι το αποτέλεσμα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό. Τελικά το ραντεβού κλείστηκε την Παρασκευή στις 12:00, μετά από αίτημα του Αλέξη Τσίπρα στον Προκόπη Παυλόπουλο.

Τη σύγκληση του Συμβουλίου είχαν ζητήσει οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης – πλην του ΚΚΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το παρών –αν και είχε αφήσει να εννοηθεί το αντίθετο– θα δώσει και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπήρξε τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό κατά το οποίο ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε θα πρόκειται για μια σύσκεψη-ευχολόγιο «από τη στιγμή που η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα έχουν δεσμευθεί, και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ αποτελούν πρόβλημα».

Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε η σκέψη η σύσκεψη να μεταφερθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής, οι ραγδαίες εξελίξεις στο προσφυγικό και οι περίπου 22.000 άνθρωποι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο ελληνικό έδαφος αποτέλεσαν καταλύτη για τις εξελίξεις. Άλλωστε, την Πέμπτη, μία ημέρα πριν, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Ντόναλντ Τουσκ περιοδεύει σε Αθήνα, Βιέννη, Λουμπλιάνα, Ζάγκρεμπ και Σκόπια.

Η Αθήνα έχει αφήσει φανεί ότι είναι διατεθειμένη στη Σύνοδο Κορυφής να κάνει χρήση του βέτο, πιθανότατα στο κείμενο συμπερασμάτων, αν δεν υπάρξει ρητή και γραπτή δέσμευση ότι θα προχωρήσει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών.