29 Φεβρουάριος 2016, 12:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Φεβρουάριος 2016, 12:41

Δράμα χωρίς τέλος για τους πρόσφυγες – Υπέρ της πολιτικής ανοιχτών συνόρων η Μέρκελ (φωτο)

  • Δράμα χωρίς τέλος για τους πρόσφυγες – Υπέρ της πολιτικής ανοιχτών συνόρων η Μέρκελ (φωτο)
    Μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών φιλοξενείται προσωρινά στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
  • Δράμα χωρίς τέλος για τους πρόσφυγες – Υπέρ της πολιτικής ανοιχτών συνόρων η Μέρκελ (φωτο)
    Γιατρός προσφέρει τις πρώτες βοήθειες σε παιδάκι προσφύγων που έφτασαν από την Μυτιλήνη στο εκθεσιακό-συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου «Απόστολος Μαρδύρης» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Χάρης Ιορδανίδης)
  • Δράμα χωρίς τέλος για τους πρόσφυγες – Υπέρ της πολιτικής ανοιχτών συνόρων η Μέρκελ (φωτο)
    Εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες φτάνουν στην Καβάλα με πλοίο από τη Μυτιλήνη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Χάρης Ιορδανίδης)

Χιλιάδες άνθρωποι (κάποιοι πρόσφυγες, άλλοι μετανάστες) παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, ενώ πλοιάρια γεμάτα ανθρώπους οι οποίοι ψάχνουν τρόπο να περάσουν στην κεντρική Ευρώπη καταφθάνουν καθημερινά στα νησιά του Αιγαίου. Την στιγμή που το Προσφυγικό εξετάζεται στην κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκει ανέλπιστο σύμμαχο στο πρόσωπο της Άνγκελας Μέρκελ.

Η Ευρώπη δεν θα αφήσει την Ελλάδα στο χάος
«Δεν είναι καλό να μην συμπεριλαμβάνεις μια χώρα. Και την Ελλάδα απλώς την προσπέρασαν. Διασφαλίστηκαν τα σύνορα από την πΓΔΜ, αλλά δεν έγινε συζήτηση με την Ελλάδα, για το αν η Ελλάδα θέλει από τη δική της πλευρά να διασφαλίσει τα σύνορά της, διότι έχει βεβαίως μια συγκεκριμένη ευθύνη στο πλαίσιο του συστήματος Σένγκεν», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, αναφερόμενη στις αποφάσεις των χωρών κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού.


(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΕΡΑ)

«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα», τόνισε κατ' επανάληψη η Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην προσφυγική κρίση.

Όπως μάλιστα είπε, δεν αποτελεί ευρωπαϊκή συμπεριφορά να κλείνει κάποιος τα σύνορά του και κάποιος άλλος να υποφέρει.

Καταλόγισε δε ευθύνες στην Αυστρία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ, και επισήμανε ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Πρέπει να συναντηθούμε στις 7 Μαρτίου για να δούμε αυτό το θέμα, διότι δεν κρατήσαμε την Ελλάδα στο ευρώ για να εγκαταλείψουμε μετά μια χώρα που ανήκει στην Ευρωζώνη και στη Σένγκεν και έχει πολλά προβλήματα – και θεωρώ ότι κανονικά η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει ήδη τώρα 50.000 θέσεις στέγασης, αυτό δεν το κατάφεραν και δεν είναι καλό, αλλά αυτήν τη χώρα δεν μπορούμε τώρα να την εγκαταλείψουμε», πρόσθεσε.

Έκλεισαν ξανά τα σύνορα στην Ειδομένη
Περίπου 7.000 άτομα εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη, ωστόσο συνεχώς φτάνουν κι άλλοι με τα πόδια, λεωφορεία και ταξί. Οι σκηνές στον καταυλισμό εκτείνονται έως τα πρώτα σπίτια του χωριού, ενώ και πάλι δεν είναι αρκετές για να φιλοξενήσουν όλους τους ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα.


Εθελοντές δίνουν νερό, χυμό και γάλα στα προσφυγόπουλα στο λιμάνι του Πειραιά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Τα τρόφιμα δεν επαρκούν, ενώ οι άνθρωποι περιμένουν ώρες στην ουρά για να πάρουν ένα σάντουιτς και νερό. Εκείνοι που ακόμα έχουν χρήματα είναι σε λίγο καλύτερη κατάσταση. Μόλις χθες το βράδυ άνοιξαν τα σύνορα για να περάσουν περίπου 300 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, και γύρω στις 04:00 τα ξημερώματα έκλεισαν ξανά.

Ασφυξία σε Ελληνικό, Σχιστό, Ελαιώνα, πλατεία Βικτωρίας
Τα κέντρα μετεγκατάστασης (hotspot) και τα κέντρα υποδοχής είναι ασφυκτικά γεμάτα. Στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα, στον Ελαιώνα 1.200, στο Σχιστό 1.200, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται πάνω από 1.000 πρόσφυγες, αριθμός που συνεχώς αυξάνει.

Στην πλατεία Βικτωρίας η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, με τους περισσότερους μετανάστες που είναι από το Αφγανιστάν να απειλούν με απεργία πείνας.

Στη Βόρεια Ελλάδα στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών βρίσκονται 2.000 πρόσφυγες.