29 Φεβρουάριος 2016, 10:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Φεβρουάριος 2016, 10:05

Ο εορτασμός του Κιλελέρ με αποχωρήσεις από τα μπλόκα

  • Ο εορτασμός του Κιλελέρ με αποχωρήσεις από τα μπλόκα
    Αγρότες με τα τρακτέρ τους στον εορτασμό του Κιλελέρ στο Μνημείο του Αγρότη, όπου δόθηκε και το σύνθημα λήξης των κινητοποιήσεων από τον Βαγγέλη Μπούτα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Βασιλική Πασχάλη)

Μετά από σαράντα ημέρες στους δρόμους οι αγρότες, πλην εκείνων που είναι στην Κρήτη και σήμερα το πρωί κατέλαβαν το τελωνείο στο λιμάνι του Ηρακλείου, έχουν αρχίσει να αποχωρούν από τα μπλόκα. Την απόφαση αποχώρησης πήραν την Κυριακή οι αγρότες από 68 μπλόκα που συντάχθηκαν με αυτό της Νίκαιας, σε συνέλευση που έκαναν μετά τον εορτασμό της 106ης επετείου της εξέγερσης των κολίγων της Θεσσαλίας.

Τη λήξη κήρυξε ο επικεφαλής του μπλόκου της Νίκαιας Βαγγέλης Μπούτας, τονίζοντας ότι ο αγώνας δεν σταματάει, αλλά απλώς αλλάζει η μορφή της πάλης. Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι πρέπει να υπάρχει αφορολόγητο, αλλά αν δεν το δουν οι αγρότες σε νόμο δεν πρόκειται να πειστούν. Επιπλέον, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατεβούν οι αγρότες με πούλμαν στην Αθήνα όταν κατατεθεί προς ψήφιση το Ασφαλιστικό.


Αγρότες της Άρτας λίγο πριν από την αποχώρηση από το μπλόκο τους ανάρτησαν πανό διαμαρτυρίας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Βασιλική Πασχάλη)

Οι αγρότες στο μπλόκο των Μικροθηβών ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους, ωστόσο βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου. Από τα μπλόκα τους αποφάσισαν να αποχωρήσουν και οι αγρότες από τα ανεξάρτητα μπλόκα της Πελοποννήσου δηλώνοντας όμως ότι τα αιτήματά τους δεν ικανοποιήθηκαν από την κυβέρνηση και θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους με άλλες μορφές πάλης για να μην ταλαιπωρούν άλλο τον κόσμο με το κλείσιμο των δρόμων.

Η Κρήτη συνεχίζει
Τη θέση τους διαχώρισαν οι αγρότες της Κρήτης, οι οποίοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Όπως είχε αποφασίσει νωρίτερα η συντονιστική τους επιτροπή απέκλεισαν σήμερα το πρωί την Τράπεζα της Ελλάδος στο Ηράκλειο, ενώ παρόμοια κινητοποίηση έγινε και στα Χανιά.

Επίσης, απέκλεισαν τα τελωνεία σε Ηράκλειο, Χανιά και Καλούς Λιμένες, ενώ σκέφτονται να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο εκ νέου στην Αθήνα. Οι αγρότες θα παραμείνουν στο χώρο του τελωνείου του Ηρακλείου μέχρι και το μεσημέρι, ενώ στη συνέχεια θα αποχωρήσουν, δίνοντας προσωρινή παύση στις κινητοποιήσεις τους μέχρι και την ψηφίση του νομοσχεδίου.

Όπως ξεκαθαρίζουν τα στελέχη του Παγκρήτιου Συντονιστικού Οργάνου, οι αγρότες της Κρήτης μπορεί να τηρούν για άλλη μια φορά διαφορετική στάση, όσον αφορά στην τακτική των συναδέλφων της στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά υπάρχει κοινή απόφαση να ταξιδέψουν στην Αθήνα, την ημέρα που θα ψηφίζεται το ασφαλιστικό.