28 Φεβρουάριος 2016, 13:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Φεβρουάριος 2016, 13:44

Συρία: Συγκεχυμένη η εικόνα για την τήρηση της εκεχειρίας

  • Συρία: Συγκεχυμένη η εικόνα για την τήρηση της εκεχειρίας
    Τουρκοσυριακά σύνορα (φωτ.: EPA/ Sedat Suna)

Η παύση των εχθροπραξιών, από την οποία έχουν αποκλειστεί οι τζιχαντιστικές οργανώσεις, φαίνεται να τηρείται σε γενικές γραμμές, δεύτερη ημέρα από την έναρξή της, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου στη Συρία. Τη διατήρηση της εκεχειρίας σε γενικές γραμμές επιβεβαιώνει και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αναφέρει ωστόσο ότι τα ξημερώματα πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον επτά περιοχών της βόρειας και κεντρικής Συρίας. Ως αποτέλεσμα των επιδρομών ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην περιοχή του Χαλεπίου.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από συριακά ή ρωσικά αεροσκάφη. Την ίδια ώρα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωνε σήμερα ότι το κέντρο συντονισμού που έχει στη Συρία, συγκεκριμένα το κέντρο παρακολούθησης της εκεχειρίας στη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λαττάκεια, έλαβε πληροφορίες για επίθεση στη βόρεια συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ από το τουρκικό έδαφος με τη χρήση βαρέως πυροβολικού. Αυτό τουλάχιστον μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Η συμφωνία εκεχειρίας ισχύει μόνο για τις περιοχές όπου μαίνονταν μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων που υποστηρίζονταν από τη ρωσική πολεμική αεροπορία και των Σύρων ανταρτών.