28 Φεβρουάριος 2016, 11:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Φεβρουάριος 2016, 11:38

Την ύπαρξη σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το προσφυγικό επιβεβαιώνει η κυβέρνηση

  • Ο Μουζάλας αποκαλεί τα Σκόπια «Μακεδονία»! (βίντεο)
    Γιάννης Μουζάλας (φωτ.: Αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Την υποβολή σχεδίου έκτακτης ανάγκης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. «Δυστυχώς το σχέδιο πρέπει να εφαρμοστεί, το έχουμε ποσοτικοποιήσει σε είδη, σε χρήματα και σε προσωπικό», υποστήριξε.

Διέψευσε ωστόσο τις πληροφορίες για 120 στρατόπεδα σε όλη τη χώρα, αλλά έκανε λόγο για 4 κέντρα υποδοχής στο Κιλκίς και τα Διαβατά. Τα υπόλοιπα θα μοιραστούν κατά μήκος του άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Σε ερώτηση για το αν η χώρα θα κηρυχθεί σε κατάστασης έκτασης ανάγκης, απάντησε: «Από ό,τι ξέρω δεν έχει υπάρξει απόφαση γι' αυτό, αλλά σε επίπεδο πολιτικής προστασίας υπάρχουν τέτοια σχέδια». Ο Γιάννης Μουζάλας δήλωσε ότι περίπου 22.000 πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι επί ελληνικού εδάφους και εκτίμησε ότι τον επόμενο μήνα θα εγκλωβιστούν από 50.000 έως 70.000 άτομα, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι σταδιακά θα μειωθεί η ροή των προσφύγων, καθώς θα γίνεται ευρέως γνωστό ότι είναι κλειστά τα σύνορα.

Μόλις 300 πρόσφυγες πέρασαν χθες στην πΓΔΜ
Από τις 4:00 χθες το μεσημέρι έως τις 8:00 το βράδυ, μόνο 300 άτομα από το Ιράκ και τη Συρία πέρασαν στην πΓΔΜ, μέσω της ουδέτερης ζώνης. Αμέσως μετά το σημείο έκλεισε και πάλι. Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό της Ειδομένη βρίσκονται περίπου 6.500 πρόσφυγες ενώ άλλοι 400 είναι συγκεντρωμένοι στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου. Ασφυκτική παραμένει και η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά, όπου έχουν εγκλωβιστεί περίπου 3.500 πρόσφυγες. Μέχρι και χθες το βράδυ πλοία μετέφεραν εκατοντάδες από τα νησιά του Αιγαίου.