27 Φεβρουάριος 2016, 16:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Φεβρουάριος 2016, 17:53

Πόντιοι κατέλαβαν τη Νέα Υόρκη – «Εγκέφαλος» οι «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης (φωτο)

  • Πόντιοι κατέλαβαν τη Νέα Υόρκη – «Εγκέφαλος» οι «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης (φωτο)
    Ποντιακοί χοροί στην Τάιμς Σκουέαρ της Νέας Υόρκης
  • Πόντιοι κατέλαβαν τη Νέα Υόρκη – «Εγκέφαλος» οι «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης (φωτο)
    Ποντιόπουλα από όλο τον κόσμο στην καρδιά του Μανχάταν
  • Πόντιοι κατέλαβαν τη Νέα Υόρκη – «Εγκέφαλος» οι «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης (φωτο)
    Μέλη της Παγκόσμιας Ποντιακής Νεολαίας φωτογραφίζονται στην αμερικανική μητρόπολη

Οι πρόγονοί τους έφυγαν διωγμένοι από τα ποτισμένα με το αίμα 353.000 Ποντίων πατρογονικά εδάφη. Όσοι κατάφεραν να γλιτώσουν από το μένος των Οθωμανών Τούρκων στις αρχές του 20ού αιώνα, έμειναν όπου τους έβγαλε το γεμάτο κακουχίες ταξίδι τους. Κάποιοι ρίζωσαν την Ελλάδα, άλλοι βρήκαν καταφύγιο σε πιο μακρινές νέες πατρίδες. Όπου κι αν πήγαν όμως μετέφεραν τις παραδόσεις και τις μνήμες τους, την αγάπη τους για τον Πόντο.

Τα χρόνια πέρασαν αλλά οι Πόντιοι δείχνουν το ίδιο πείσμα να θυμούνται και να τιμούν την καταγωγή τους με κάθε ευκαιρία. Οι ομογενείς ένα παραπάνω. Απόδειξη οι πολυάριθμες δράσεις που υλοποιούν κάθε χρόνο, σε κάθε γωνιά του πλανήτη ώστε να μεταφέρουν στα νεότερα μέλη τους, όλα όσα τους μετέφεραν οι γονείς τους. Κάπως έτσι πορεύεται και ο Σύλλογος Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης που τις τελευταίες μέρες και μέχρι την Δευτέρα έχει την χαρά, ενώ προετοιμάζεται για τον 51ο ετήσιο χορό του το Σάββατο το βράδυ, να φιλοξενεί φέτος την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη της Ποντιακής Νεολαίας και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας Ιβάν Σαββίδη.

Το pontos-news.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του δραστήριου συλλόγου Δημήτρη Μολοχίδη (φωτο) –γεννήθηκε στην Κατερίνη, μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη αλλά οι παππούδες του κατάγονται από τα Σούρμενα και την Σαμάρουξα– για να μας δώσει μια ιδέα για το τι θα γίνει το Σάββατο στη συνδιάσκεψη της νεολαίας αλλά και τις επόμενες μέρες, στην καρδιά της Νέας Υόρκης.

«Το Σάββατο το βράδυ γίνεται ο 51ος ετήσιος χορός του συλλόγου μας παρουσία του Ιβάν Σαββίδη. Το μεσημέρι, στις 12:00, θα ανοίξουν οι εργασίες της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης της Ποντιακής Νεολαίας στο ξενοδοχείο LaGuardia Plaza. Περιμένουμε περίπου 40 Ποντιόπουλα από όλο τον κόσμο και περίπου 20 από όλη την Αμερική» μας λέει.

«Στόχος είναι η γνωριμία της νεολαίας ΗΠΑ και Καναδά με παιδιά από τις υπόλοιπες ενώσεις, για να ανταλλάξουν απόψεις  μια και στην 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας που έγινε τον Οκτώβριο, λόγω χρόνου δεν κατέστη δυνατό να πάει μεγαλύτερη αντιπροσωπεία στην Ελλάδα. Θα τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα που έχουν οι νεολαίες σε κάθε γωνιά της γης, επιπλέον θα συζητηθούν οι δράσεις που έχει κάνει η νεολαία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ & Καναδά και ποια τα επόμενα βήματά της. Επίσης, θα συζητηθούν τα ψηφίσματα της συνδιάσκεψης της Θεσσαλονίκης και κάποιες ιδέες για το εγγύς μέλλον» εξηγεί ο Δημήτρης Μολοχίδης.

Πολλά από τα μέλη των νεολαιών βρίσκονται ήδη από την Τρίτη στην Αμερική, όπου είχαν την ευκαιρία κάποιοι να επισκεφτούν τη Βοστώνη προσκεκλημένοι του Ποντιακού Συλλόγου «Παναγία Σουμελά» της Βοστώνης, ενώ την Πέμπτη το βράδυ ξεναγήθηκαν στην πόλη της Νέας Υόρκης. Μάλιστα χόρεψαν ποντιακούς χορούς στην περίφημη πλατεία Τάιμς, προκαλώντας το ενδιαφέρον πλήθους κόσμου.

Παράλληλα, με τη συνδιάσκεψη των νέων, θα γίνει συνάντηση κορυφής του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ & Καναδά Κώστα Τσιλφίδη, όλων των προέδρων των ποντιακών σωματείων-μελών της ομοσπονδίας, του Ιερού Ιδρύματος Παναγίας Σουμελά Αμερικής και του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο με τον Πόντιο επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Στη συνεδρίαση αυτή θα παρουσιαστούν τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών αλλά και τα μελλοντικά σχέδια της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ & Καναδά.

Ο 51ος Ετήσιος Χορός
Την κουραστική αλλά δημιουργική μέρα θα διαδεχθεί το απόγευμα του Σαββάτου μια βραδιά που περιμένουν όλοι οι Πόντιοι της Νέας Υόρκης, αφού στις 19:00 θα αρχίσει ο 51ος Ετήσιος Χορός του Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης, στο Terrace on the Park. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθεί τόσο από τον ποντιακό σύλλογο όσο και από την Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ & Καναδά ο Ιβάν Σαββίδης, για την προσφορά του στον ποντιακό ελληνισμό.

Πέντε χορευτικά συγκροτήματα με συνολικά 80 χορευτές, από τους συλλόγους «Κομνηνοί» (μικρό, μεσαίο, μεγάλο), «Πόντος» του Νόργουολκ και «Ακρίτες» της Φιλαδέλφειας θα παρουσιάσουν ποντιακούς χορούς. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα βρίσκεται στα έμπειρα χέρια των Αχιλλέα Βασιλειάδη (τραγούδι), Χρήστου Τικταπανίδη (λύρα), Δημήτρη Στεφανίδη (λύρα), Γιάννη Απαζίδη (νταούλι) και Ιωσήφ Τσεντεκίδη (πλήκτρα).

Η πίτα του ΠΑΟΚ Νέας Υόρκης
Φέτος, η εκδήλωση για την κοπή της πίτας του συνδέσμου ΠΑΟΚ Νέας Υόρκης θα γίνει παρουσία του μεγαλομέτοχου της ομάδας, στο δεύτερο όροφο στο Ποντιακό Σπίτι των «Κομνηνών» στην Αστόρια. Όπως είναι φυσικό, η χαρά των μελών του συνδέσμου είναι μεγάλη. Κάποιοι μάλιστα υποδέχθηκαν τον Πόντιο επιχειρηματία και στο αεροδρόμιο κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη.

Από την υποδοχή του Ιβάν Σαββίδη στη Νέα Υόρκη

Ο Ιβάν Σαββίδης την Κυριακή, πριν από την κοπή της πίτας του συνδέσμου, θα έχει συνάντηση με τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης στον πρώτο όροφο του Ποντιακού Σπιτιού.

Νωρίτερα, αναμένεται μαζί με αντιπροσώπους της Παγκόσμιας Ποντιακής Νεολαίας, να επισκεφθούν το Ιερό Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» Αμερικής και Καναδά και να παρακολουθήσουν τη λειτουργία στο παρεκκλήσι της Παναγίας Σουμελά στο Νιού Τζέρσι.

Το τριήμερο των ποντιακών δράσεων ολοκληρώνεται την Δευτέρα το μεσημέρι, με συνέντευξη Τύπου στο Ελληνικό Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του Προξενείου στη Νέα Υόρκη. Ο Ιβάν Σαββίδης, ο Κώστας Τσιλφίδης, ο Άλκης Αναστασιάδης και η Γεωργία Μαυρίδου θα μιλήσουν για τα πορίσματα της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας στις ΗΠΑ αλλά και για το σύνολο των δράσεων που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στην αμερικανική μητρόπολη.

*Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν στο pontos-news.gr για τις ανάγκες του ρεπορτάζ από τον Δημήτρη Μολοχίδη.

Εκδηλωσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ26
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
2016
20:00
Στις 27 Φεβρουαρίου, ενώ στις 26 διοργανώνουν μουχαπέτ'.