27 Φεβρουάριος 2016, 10:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Φεβρουάριος 2016, 08:38

Στα τέλη της χρονιάς η πλήρης επανασύνδεση των ομογενών με την ΕΡΤ

  • Στα τέλη της χρονιάς η πλήρης επανασύνδεση των ομογενών με την ΕΡΤ

Η διασύνδεση του ελληνισμού της Διασποράς με το Μητροπολιτικό Κέντρο καθώς και η απογραφή του ομογενειακού ελληνισμού, απασχόλησαν την τελευταία συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς.

Ο γενικός διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών της ΕΡΤ Νίκος Μιχαλίτσης που παραβρέθηκε υποστήριξε ότι μέχρι τα τέλη του 2016 η ΕΡΤ θα βρίσκεται στις οθόνες των ομογενών μας σε όλο τον κόσμο.

O πρόεδρος της Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης καταθέτοντας πρόταση για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, κ.α.) ζήτησε από την ΕΡΤ και ειδικότερα από τον Τομέα Πολυμέσων να συνεργαστεί με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Με στόχο να παρέχεται η δυνατότητα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στη νέα γενιά της Ομογένειας, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.

Στο ζήτημα της  απογραφής των ομογενών αναφέρθηκε ο συντονιστής εισηγητής Γιάννης Δέδες, επισημαίνοντας πως η πρώτη και η τελευταία απογραφή των ομογενών έγινε το 1975, συμπληρώνοντας πως μια τέτοια παραμετρική καταγραφή είναι απολύτως αναγκαία για τη χάραξη πολιτικών στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων, της  παιδείας, του πολιτισμού, του τουρισμού, της ελληνικής γλώσσας και σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση των ομογενών μας με την πατρίδα τους.

Η αναπληρώτρια προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Αθανασία Ξενάκη, που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση, τόνισε πως θα χρησιμοποιηθούν οι πιο προηγμένοι μέθοδοι για την πιο άρτια επιστημονικά καταγραφή των ομογενών.