27 Φεβρουάριος 2016, 09:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Φεβρουάριος 2016, 00:14

Οι «κίτρινες» κάρτες που έδειξαν οι θεσμοί για τη φορολογική μεταρρύθμιση

  • Ξεκινούν σήμερα τα ραντεβού κυβέρνησης-θεσμών
    Οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας Ε. Τσακαλώτος και Γ. Σταθάκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μια σειρά από ενστάσεις που έχουν εκφράσει οι θεσμοί για την φορολογική μεταρρύθμιση έχουν...κολλήσει  τη διαδικασία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Ενστάσεις εκφράζονται για την αλλαγή του τρόπου εξόφλησης του φόρου εισοδήματος. Σήμερα προβλέπονται τρεις διμηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από το τέλος Ιουλίου και το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να «απλώσει» τις πληρωμές σε πέντε ως οκτώ δόσεις, αλλά σε μηνιαία βάση. Όμως οι θεσμοί έχουν εκφράσει επιφυλάξεις, εκτιμώντας ότι διαταράσσεται η εισπραξιμότητα των φόρων,.

Στον «αέρα» βρίσκονται και άλλες φορολογικές ρυθμίσεις καθώς οι δανειστές έδειξαν κόκκινες ή κίτρινες κάρτες στα παρακάτω ακανθώδη θέματα:

  • απόσυρση: τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών αντιδρούν στην παράταση του μέτρου της απόσυρσης υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να φέρει τα επιθυμητά δημοσιονομικά αποτελέσματα .
  • τέλη κυκλοφορίας: στην πρόταση της ελληνικής πλευράς για αλλαγή του τρόπου πληρωμής των τελών κυκλοφορίας και συγκεκριμένα ανά τρίμηνο ώστε να λειτουργήσει ως κίνητρο για επαναφορά στην κυκλοφορία κάποιων από τα οχήματα που βρίσκονται σε ακινησία, οι ξένοι τεχνοκράτες εκτιμούν ότι τελικά το Δημόσιο μπορεί να έχει απώλεια εσόδων
  • οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων: οι δανειστές φέρονται, να αντιδρούν στις εκπτώσεις (π.χ. για αγορά ομολόγων ή ακινήτων) φόρου που περιλαμβάνει το σχετικό νομοσχέδιο.
  • αφορολόγητο όριο και πλαστικό χρήμα: το μέτρο έχει εξαγγελθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη πριν από αρκετούς μήνες, αλλά «κολλάει» κυρίως στη διαπραγμάτευση για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρχει αφορολόγητο

Η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει (μετά τις αντιδράσεις των αγροτών)  να μείνουν αφορολόγητες οι αγροτικές επιδοτήσεις. Μάχη δίνεται και για τις αλλαγές στη φορολογία των ενοικίων, με την κυβέρνηση να προτείνει και νέο συντελεστή 40%-45% για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 40.000 ευρώ.