26 Φεβρουάριος 2016, 17:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Φεβρουάριος 2016, 17:56

Κατέπλευσαν στο Αιγαίο τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ

  • Κατέπλευσαν στο Αιγαίο τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ
    Η ελληνική φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ

Με τη συμμετοχή 11 πλοίων, ξεκίνησε η αποστολή της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο, με στόχο τη διακοπή των γραμμών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι. Η καναδική φρεγάτα HMCS-Fredericton βρίσκεται κοντά στην περιοχή της Λέσβου. Η γερμανική φρεγάτα Fgs-Bonn, υπό την τακτική διοίκηση της οποίας τελεί η ΝΑΤοϊκή αποστολή, ανεφοδιάστηκε στη Σούδα και θα πλεύσει προς το κεντρικό Αιγαίο, ενώ η τουρκική φρεγάτα TCG-Barbaros (F-244) και η ελληνική φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ έχουν επιστρέψει για ανεφοδιασμό, ώστε τις επόμενες ημέρες να επαναλάβουν τη δράση τους.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την υλοποίηση αιτημάτων της γερμανικής τακτικής διοίκησης της νατοϊκής αποστολής, ώστε να διατεθούν πλοία από κράτη-μέλη της Συμμαχίας, για την πιο αποτελεσματική εκτέλεση της αποστολής.

Με χθεσινή απόφαση του γ.γ. του ΝΑΤΟ τοποθετήθηκε επιχειρησιακός διοικητής της αποστολής ο διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, ναύαρχος Μάρκ Φέργκιουσον του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, αντί του Άγγλου ναυάρχου Κλάιβ Τζονστόουν. Η απόφαση συνδέεται με τις δυσκολίες που εμφανίστηκαν κατά την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου, εξαιτίας της απροθυμίας συνεργασίας των Τούρκων στρατιωτικών. Αναφέρεται ότι οι Τούρκοι διαρκώς έθεταν βέτο προβάλλοντας παράλογες αξιώσεις ως προς τα θέματα επιχειρησιακού  ελέγχου του Αιγαίου.