26 Φεβρουάριος 2016, 16:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Φεβρουάριος 2016, 16:49

Κλείνουν τα σύνορα Σλοβενία, Αυστρία, πΓΔΜ, Σερβία και Κροατία!

  • Άνοιξαν τα σύνορα στην Ειδομένη
    (Φωτ. αρχείου)

Την ώρα που οι εικόνες που διαδραματίζονται σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας προκαλούν σοκ, οι γειτονικές χώρες και η Αυστρία αποφάσισαν επί της ουσίας να κλείσουν τα σύνορά τους! Και αυτό γιατί οι αρχηγοί των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της πΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας συμφώνησαν να περιορίσουν τη ροή των προσφύγων και των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα.

Όπως τόνισαν, είναι υποχρεωμένοι να περιορίσουν τις ημερήσιες διελεύσεις, μέσω των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, σε έναν αριθμό που θα δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεται κάθε μετανάστης με βάση τους κανόνες της Συνθήκης Σένγκεν.

Στην πράξη, η de facto αυτή απόφαση μεγαλώνει τον εφιάλτη τόσο για τους χιλιάδες που είναι εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη, αλλά και για όσους επιχειρούν να φύγουν με κάθε τρόπο (ακόμη και με τα πόδια) από την Ελλάδα. 

Το σενάριο είναι εφιαλτικό και για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία παρά τα ευχολόγια των εταίρων μένει με τη «βόμβα» στα χέρια της. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, στους 20.000 υπολογίζονται οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα, αριθμός που ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί.