27 Φεβρουάριος 2016, 10:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Φεβρουάριος 2016, 13:02

Με ποντιακά, υποδοχή Ευρωπαίων μαθητών του Erasmus+ στο 1ο ΕΠΑΛ Αγ. Αναργύρων (φωτο)

 • Με ποντιακά, υποδοχή Ευρωπαίων μαθητών του Erasmus+ στο 1ο ΕΠΑΛ Αγ. Αναργύρων (φωτο)
  (Φωτ.: 1ο ΣΕΚ Αγίων Αναργύρων)
 • Με ποντιακά, υποδοχή Ευρωπαίων μαθητών του Erasmus+ στο 1ο ΕΠΑΛ Αγ. Αναργύρων (φωτο)
  (Φωτ.: 1ο ΣΕΚ Αγίων Αναργύρων)
 • Με ποντιακά, υποδοχή Ευρωπαίων μαθητών του Erasmus+ στο 1ο ΕΠΑΛ Αγ. Αναργύρων (φωτο)
  (Φωτ.: 1ο ΣΕΚ Αγίων Αναργύρων)
 • Με ποντιακά, υποδοχή Ευρωπαίων μαθητών του Erasmus+ στο 1ο ΕΠΑΛ Αγ. Αναργύρων (φωτο)
  (Φωτ.: Β. Καρυοφυλλίδης)
 • Με ποντιακά, υποδοχή Ευρωπαίων μαθητών του Erasmus+ στο 1ο ΕΠΑΛ Αγ. Αναργύρων (φωτο)
  (Φωτ.: Β. Καρυοφυλλίδης)

Με χορούς από τον Πόντο και την Κρήτη και με ό,τι χαρακτηρίζει την ελληνική φιλοξενία, έγιναν δεκτοί μαθητές και καθηγητές από πέντε ευρωπαϊκές χώρες του προγράμματος Erasmus+, που επισκέφθηκαν την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016 το 1ο ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων. Συνομίλησαν με τους μαθητές του ΕΠΑΛ, παρακολούθησαν εργαστήρια αλλά και ήπιαν, έφαγαν και γλέντησαν παραδοσιακά με χορούς.

Κατά την επίσκεψή τους, έλαβαν από τους οικοδεσπότες μαθητές, dvd της ΕΠΟΝΑ για τη Γενοκτονία των Ποντίων, ώστε η μαθητική κοινότητα στην Ευρώπη να μάθει τη δραματική ιστορία του ποντιακού ελληνισμού.

Σχετικά με το νέο πρόγραμμα Erasmus+ της ΕΕ (2014-2020) για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό μίλησε στο pontos-news.gr η συντονίστριά του στην Ελλάδα, χημικός Γεωργία Φαντάκη, καθηγήτρια του 2ου Λυκείου Βριλησίων.


Οι μαθητές του προγράμματος παρακολουθούν στο εργαστήριο της νοσηλευτικής (φωτ.: 1ο ΣΕΚ Αγίων Αναργύρων)

«Έχουν σκοπό αφενός να γνωρίσουν την κουλτούρα της κάθε χώρας και αφετέρου να δώσουν στα παιδιά την ευκαιρία της επικοινωνίας και της ανταλλαγής ιδεών. Προφανώς και να εμπλουτίσουν λιγάκι τον κόσμο τους, όσον αφορά το μέλλον τους. Ως Ελλάδα, έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την αγορά εργασίας σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που επικεντρώνονται στην τεχνική εκπαίδευση», μας είπε μεταξύ άλλων.


Χωρισμένοι σε ομάδες, ενημερώνονται για τις ειδικότητες του σχολείου (φωτ.: Β. Καρυοφυλλίδης)

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται πλήρως από την ΕΕ και διαρκεί περίπου μία εβδομάδα. Το φτιάχνει η χώρα που το φιλοξενεί και συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επισκέψεις σε εργαστήρια, σεμινάρια, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία. Τα παιδιά ανταποκρίνονται και τους αρέσει, μας λέει η Γ. Φαντάκη, καθώς έρχονται σε άμεση επαφή με την κουλτούρα άλλων λαών καθώς και την διαφορετικότητα του συστήματος Παιδείας.


Οι καθηγητές του προγράμματος, ανάμεσά τους οι διευθυντές του 1ου ΣΕΚ και 1ου ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων 
(φωτ.: 1ο ΣΕΚ Αγίων Αναργύρων)

Πολωνία, Τουρκία, Ελλάδα, Λιθουανία, Ρουμανία και Ιταλία είναι οι χώρες που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο Erasmus+. Οι μαθητές με τους συνοδούς-καθηγητές φιλοξενούνται σε σπίτια Ελλήνων και είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι για τη φιλοξενία, καθώς μέσα από αυτήν βιώνουν και την ελληνική καθημερινότητα. Την έζησαν μάλιστα στο απόγειό τους κατά την επίσκεψη στο 1ο ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων.

Τα ποντιακά ξεσήκωσαν το σχολείο και τους φιλοξενούμενους· χορός με παραδοσιακές φορεσιές με ζωντανή μουσική έδωσαν άλλο χρώμα στην υποδοχή.

Μαλεβιζιώτη, χασάπικο και συρτάκι χόρεψαν μαθητές του σχολείου, ενώ δύο χορευτές εκτέλεσαν τον χορό σέρρα. Λύρα έπαιξε ο Κώστας Κωστελίδης και νταούλι ο Νίκος Σιδηρόπουλος.


Οι χορευτές και οι μουσικοί της εκδήλωσης (φωτ.: 1ο ΣΕΚ Αγίων Αναργύρων)

Οι φιλοξενούμενοι μαθητές και καθηγητές έμαθαν να χορεύουν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, ενώ ανάμεσα στους Τούρκους καθηγητές ήταν και μια καθηγήτρια με καταγωγή από την Τραπεζούντα. Οι Πόντιοι χορευτές δεν έχασαν ευκαιρία. Την πήραν και χόρεψαν μαζί της «χορόν» παρασύροντας και τους υπόλοιπους.


Οι φιλοξενούμενοι μαθητές και οι καθηγητές διδάσκονται ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς (φωτ.: Β. Καρυοφυλλίδης)

Από τη φιλοξενία δεν έλειψε και η ελληνική γαστρονομία. Οι μαθητές σερβιρίστηκαν στον προαύλιο χώρο του σχολείου, ενώ οι οικοδεσπότες πρόθυμα βοήθησαν. Αργότερα οι φιλοξενούμενοι χωρίστηκαν σε ομάδες και επισκέφθηκαν εναλλάξ τα εργαστήρια του σχολείου και τον χώρο εκμάθησης ελληνικών χορών.


Μεσημεριανό φαγητό με ελληνικά παραδοσιακά εδέσματα (φωτ.: Β. Καρυοφυλλίδης)

Στο πρόγραμμα υποδοχής συνεργάστηκαν ο διευθυντής του 1ου ΣΕΚ Αγίων Αναργύρων Παναγιώτης Φαντάκης με τον διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων Νίκο Παυλίδη, ενώ σημαντική ήταν η προσφορά των καθηγητών Έφης Μητσοπούλου, Φώτη Δρούγκα και Άλκηστης Βασιλειάδου που επιμελήθηκαν το καλλιτεχνικό κομμάτι και τη μετάφραση κειμένων.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

Gallery