26 Φεβρουάριος 2016, 14:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Απρίλιος 2016, 14:03

Νεαροί Πόντιοι από όλον τον κόσμο ενώνουν τις δυνάμεις τους στη Βοστόνη

  • Νεαροί Πόντιοι από όλον τον κόσμο ενώνουν τις δυνάμεις τους στη Βοστόνη
    Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Άλκης Αναστασιάδης και τα υπόλοιπα μέλη κατά την επίσκεψή τους στην Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στη Βοστόνη, Ιφιγένεια Καναρά, από δεξιά του (φωτ.: αρχείο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας

Για δεύτερη φορά σε λίγους μήνες, νέοι Πόντιοι από όλες τις άκρες του κόσμου συναντήθηκαν για να συζητήσουν θέματα που τους αφορούν αλλά και να γιορτάσουν, αποθεώνοντας την παράδοσή τους. Πρόκειται για την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ) που πήγε στις ΗΠΑ, δίνοντας σάρκα και οστά στα ψηφίσματα της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας, που έγινε τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη.

Ο προγραμματισμός της επίσκεψης έγινε μετά από πρόσκληση του ποντιακού σωματείου «Παναγία Σουμελά» της Βοστόνης και της συντονίστριας νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά, Γεωργίας Μαυρίδου.

Η πρώτη επαφή των νέων Ποντίων, μετά την άφιξη τους στη Μασαχουσέτη, ήταν με τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στη Βοστόνη, Ιφιγένεια Καναρά και τη λέκτορα νεοελληνικής γλώσσας και φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Βασιλική Ράπτη. Το ενδεχόμενο συνεργασίας τους για τη διοργάνωση του 1ου σταδίου Παγκόσμιας Ολυμπιάδας ελληνικής γλώσσας ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων.


Η επίσκεψη της ΠΑΣΕΠΟΝ στη λέκτορα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Βασιλική Ράπτη (φωτ.: ΠΑΣΕΠΟΝ)

Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα ελληνικής γλώσσας θα πραγματοποιηθεί από την ΠΑΣΕΠΟΝ σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής για την UNESCO, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2016 στη Θεσσαλονίκη.


(Φωτ.: Ποντιακό σωματείο «Παναγία Σουμελά» της Βοστόνης)

Η επίσκεψη των νέων Ποντίων στη Βοστόνη δεν περιορίστηκε μόνο σε γραφειοκρατικά και θεωρητικά ζητήματα. Ποντιακό παρακάθ’ στήθηκε από τα μέλη του ποντιακού σωματείου «Παναγία Σουμελά», μαζί με τα μέλη του ΠΑΣΕΠΟΝ.

Χόρεψαν και τραγούδησαν σε ποντιακούς ρυθμούς, όπως ταιριάζει στην παράδοσή τους.

Μετά το τέλος της επίσκεψης τους χθες, τα μέλη της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας μόνο λόγια επαίνου και συγχαρητηρίων είχαν να πουν για τη δράση του σωματείου «Παναγία Σουμελά» Βοστόνης. Εξέφρασαν εγκάρδιες ευχαριστίες προς τον πρόεδρο, Παναγιώτη Πετρίδη και τα μέλη του ΔΣ για την άψογη φιλοξενία και οργάνωση.

Επόμενος σταθμός των νέων είναι η Νέα Υόρκη, όπου πραγματοποιείται η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακών Νεολαιών, στην οποία θα δώσει το παρών και ο Ιβάν Σαββίδης.