26 Φεβρουάριος 2016, 12:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Φεβρουάριος 2016, 12:42

Ψυχροπολεμικές σχέσεις Ελλάδας-Αυστρίας – Κόκκινη κάρτα στην Αυστριακή ΥΠΕΣ

  • Ψυχροπολεμικές σχέσεις Ελλάδας-Αυστρίας – Κόκκινη κάρτα στην Αυστριακή ΥΠΕΣ
    Η Ελλάδα είπε «όχι» στο αίτημα της υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, για επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα (φωτ.: EPA / Julien Warnand)

Μία ημέρα μετά την ανάκληση της πρέσβεως της Ελλάδας στη Βιέννη για διαβουλεύσεις, οι σχέσεις Ελλάδας-Αυστρίας περνούν σε νέα ψυχροπολεμική φάση. Η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ έφαγε κυριολεκτικά… πόρτα από την Αθήνα, καθώς η Ελλάδα απάντησε αρνητικά στο αίτημά της να έρθει στην ελληνική πρωτεύουσα για εξηγήσεις.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει προτού αρθούν τα μέτρα κατά της Ελλάδας.

Χθες, μετά από την ανάκληση της Χρυσούλας Αλειφέρη, ο πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της χώρας, και ερωτηθείς για τη Διάσκεψη της Βιέννης για το προσφυγικό, είπε ότι έμεινε έκπληκτος για την απουσία της Ελλάδας. Πάντως η αυστριακή στάση του «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» αποτυπώνεται στις δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών, η οποία ανήκει στο συγκυβερνών Λαϊκό Κόμμα. «Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της, θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα αν αυτή μπορεί να συνεχίσει να είναι εξωτερικό σύνορο της Σένγκεν», επανέλαβε η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος ταξιδεύει σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενημερωτικές συναντήσεις, από το Ελσίνκι όπου βρίσκεται χαρακτήρισε την ανάκληση της πρέσβεως ως «τακτική άμυνας απέναντι σε μια εχθρική και επιθετική ενέργεια, όπως το κλείσιμο των συνόρων».

«Το σοκ από την απόφαση της κυβέρνησης της Αυστρίας και το ντόμινο που προκάλεσε είναι τέτοιο, ώστε οι σώφρονες βλέπουν με φόβο το τι ξετυλίγεται και ήδη αρχίζει μια αναδίπλωση», εκτίμησε ο Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στον Ρ/Σ Πρακτορείο.