26 Φεβρουάριος 2016, 13:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Φεβρουάριος 2016, 13:17

Παγιδευμένοι στην Ελλάδα πρόσφυγες και μετανάστες

  • Λέσβος-Μεταναστευτικό: Διαψεύδεται από τις Αρχές η φημολογία για τρεις νεκρούς
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Στρατής Μπαλάσκας)

Κάθε ώρα που περνάει γίνεται όλο και πιο δραματική για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που κατάφεραν να φτάσουν σώοι στην Ελλάδα μετά από μακρινό ταξίδι. Το κλείσιμο των συνόρων από την πλευρά της πΓΔΜ έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε έναν γιγαντιαίο προσφυγικό καταυλισμό, χωρίς υποδομές για την εξυπηρέτηση όλων αυτών των ανθρώπων.

Μετά από το χθεσινό επεισόδιο στα Διαβατά όταν οι πρόσφυγες ξεσηκώθηκαν και αφού γκρέμισαν τον φράχτη βγήκαν έξω και ξεκίνησαν με τα πόδια τη πορεία προς την Ειδομένη, και σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στο λιμάνι του Πειραιά ξεσηκώθηκαν, φωνάζοντας συνθήματα διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν την πορεία τους μέχρι τα ελληνοσκοπιανά σύνορα. 

Από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις προκύπτει ότι οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες είναι πάνω από 25.000, αριθμός που αυξάνει μέρα με τη μέρα.

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία θέλουν να φτάσουν στην Ειδομένη, έτσι ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη.


Κατάκοποι μετά από το πολυήμερο ταξίδι τους προς την Ευρώπη, ξεκουράζονται στο λιμάνι του Πειραιά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Συμέλα Παντζαρτζή)

«Επιβράδυνση μεταφοράς τους» στην Αθήνα, λέει ο Θ. Δρίτσας
Ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας δήλωσε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ότι για 2-3 ημέρες θα επιβραδυνθεί η μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στην Αθήνα, ενώ σε μία προσπάθεια να μην επιβαρυνθούν κι άλλο τα νησιά ενδέχεται τα πλοία να χρησιμοποιηθούν ως χώροι προσωρινής διαμονής.

Στόχος, όπως είπε, είναι να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος ώστε να διαμορφωθούν νέοι χώροι προσωρινής παραμονής μεταναστών στην Αττική και σε άλλα σημεία της χώρας. 

Αυτό το σχέδιο για τα νησιά, κυρίως για Λέσβο, Χίο και Σάμο, έχει δύο εκκινήσεις, επισήμανε ο Θοδωρής Δρίτσας. Η μία είναι οι εταιρίες να μην εξαντλούν τη δυναμικότητα μεταφοράς και η δεύτερη τα τρία διαθέσιμα πλοία (ένα στη Μυτιλήνη, ένα στη Χίο και ένα στη Σάμο) να λειτουργήσουν ως ξενοδοχεία για τους πρόσφυγες και μετανάστες, έως ότου αναχωρήσουν για το λιμάνι του Πειραιά.

Στο μεγάλο λιμάνι της χώρας, κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», μεταφέροντας 1.473 μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 1.331 άτομα από τη Μυτιλήνη και 142 από τη Χίο.
Στις 08:00 έφτασε και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star 2 μεταφέροντας 279 μετανάστες και πρόσφυγες. Συγκεκριμένα, το πλοίο έχει παραλάβει 48 άτομα από τη Ρόδο, 56 από την Κω και 175 από τη Λέρο. Οι μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ.

Με τα πόδια κινούνται προς τα σύνορα
Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής ξεκίνησαν από τα Διαβατά το ταξίδι τους προς την Ειδομένη κι άλλοι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο κέντρο μετεγκατάστασης. Ήδη από την Πέμπτη, έφυγαν από το κέντρο μετεγκατάστασης Διαβατών περίπου 400 άτομα, τα περισσότερα από τη Συρία και το Ιράκ, αφού είχαν ανοίξει τον φράχτη, για να πάνε στην Ειδομένη. 


Πρόσφυγες και μετανάστες, έξω από το κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας, στα Τρίκαλα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αποστόλης Ζώης)

Λίγες ώρες μετά, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, οι περισσότεροι επέστρεψαν. Όσοι δεν επέστρεψαν, έχουν ήδη φτάσει στα σύνορα.

Στην Κοζάνη, ομάδα 80 προσφύγων (κυρίως οικογένειες) αποχώρησε από το κλειστό Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης και ξεκίνησε την Πέμπτη με τα πόδια για την Ειδομένη. 

Από τα Τέμπη ξεκίνησαν χθες πεζή εκατοντάδες πρόσφυγες, άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά, πήραν μαζί τους τις αποσκευές τους, μπουκάλια νερό και λίγο ψωμί για το δρόμο για να διανύσουν μια απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων!

Αρκετοί από αυτούς κρατούν ελληνικές σημαίες, ίσως δείγμα φιλίας προς για τη χώρα που τους υποδέχθηκε.