26 Φεβρουάριος 2016, 08:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Φεβρουάριος 2016, 08:33

Μειώσεις σε επικουρικές και εφάπαξ θα προτείνει η κυβέρνηση

  • Όριο ηλικίας στις συντάξεις χηρείας θέτουν οι θεσμοί

Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις στα επίπεδα του 25%, αλλά και περικοπές σε μερίσματα του δημοσίου, άνω του 30%, αλλά και στα εφάπαξ, ετοιμάζεται να προτείνει η ελληνική πλευρά προς τους θεσμούς, για να ξαναρχίσει η διαπραγμάτευση και να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

Επίσης, στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι να υπάρξει υποχώρηση και στο πλαφόν για τις υψηλές συντάξεις –σήμερα είναι στα 2.700 ευρώ ενώ για άθροισμα συντάξεων φτάνει στα 3.000 ευρώ.

Όλα τα παραπάνω μέτρα προτείνονται στους θεσμούς προκειμένου να πειστούν και να έρθουν στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα. Πάντως, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος έκανε λόγο για τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ διημέρου με τους θεσμούς. Η ελληνική πλευρά διαπιστώνει ότι υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις με το ΔΝΤ, όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό.

Σε κάθε περίπτωση, οι «παραμετρικές αλλαγές» που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας στο αρχικό σχέδιο Κατρούγκαλου, περιλαμβάνουν επίσης και τις προτάσεις που έχουν γίνει σε αγρότες, επιστήμονες (γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους) και σε ελεύθερους επαγγελματίες.

Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να πείσει τους θεσμούς ότι η επιλογή κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας (16%) για τους αγρότες (εκτός της βασικής που παραμένει στο 20%), η διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ έως το 2021, αλλά και οι εκπτώσεις στις εισφορές που προτείνονται σε επιστήμονες, δεν αλλάζουν τον «πυρήνα» της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης, ούτε περιορίζουν τα προσδοκώμενα έσοδα.