25 Φεβρουάριος 2016, 15:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Φεβρουάριος 2016, 16:43

Καραβάνια προσφύγων στις εθνικές οδούς, «έμφραγμα» σε όλη την Ελλάδα (βίντεο)

  • Καραβάνια προσφύγων στις εθνικές οδούς, «έμφραγμα» σε όλη την Ελλάδα (βίντεο)
    Πρόσφυγες και μετανάστες ξεκινούν από τα Διαβατά για τα σύνορα, με τα πόδια (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Σε ένα απέραντο hotspot έχει μετατραπεί η Ελλάδα, από τον Πειραιά μέχρι και τα σύνορα με την πΓΔΜ, καθώς πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν με κάθε τρόπο να φτάσουν στην Ειδομένη, από την οποία όμως οι διελεύσεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Το τελευταίο 24ωρο τα Σκόπια αποφάσισαν να απαγορεύσουν την είσοδο ακόμα και σε πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, τους μόνους δηλαδή που άφηναν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στη βόρεια Ευρώπη.

Η απόφαση της πΓΔΜ εκλαμβάνεται ως απάντηση στην αρνητική στάση που τηρεί η Σερβία, ως προς την υποδοχή των προσφύγων, στον απόηχο και της απόφασης της Διάσκεψης της Βιέννης η οποία έδωσε το «ελευθέρας» στις χώρες των Βαλκανίων να ενεργούν κατά το δοκούν.

Αποτέλεσμα είναι να έχει δημιουργηθεί «έμφραγμα» στα κέντρα υποδοχής σε Ειδομένη και Πολύκαστρο, όπου υπολογίζεται ότι βρίσκονται πάνω από 4.000  άνθρωποι.

Περίπου 2.000 φιλοξενούνται στο Κέντρο Μετεγκατάστασης στα Διαβατά. Νωρίτερα, σχεδόν 250 από αυτούς έριξαν το φράχτη με σκοπό να φτάσουν ως την Ειδομένη με τα πόδια. Λίγες ώρες μετά, οι περισσότεροι επέστρεψαν· υπάρχουν όμως και κάποιοι που πιστεύουν ότι είναι καλύτερα να βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη, παρά στα Κέντρα Φιλοξενίας, καθώς έτσι έχουν περισσότερες πιθανότητες διέλευσης.

Και ενώ οι αφίξεις από τη Λέσβο και τη Χίο στο Πειραιά συνεχίζονται, πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σε ακινητοποιημένα πούλμαν κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου –σε μια προσπάθεια ελέγχου της ροής–, αποφασίζουν να κάνουν την υπόλοιπη απόσταση με τα πόδια.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από τα Τέμπη όπου άνθρωποι κάθε ηλικίας, με τις αποσκευές τους, προσπαθούν να συνεχίσουν την πορεία τους – στόχος τους είναι να κάνουν 450χλμ. με τα πόδια. Τους σταματούν οι άνδρες των ΜΑΤ, καθώς μετά και το άνοιγμα του μπλόκου των αγροτών ο εθνικός δρόμος έχει δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία για ΙΧ και φορτηγά.