25 Φεβρουάριος 2016, 17:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Φεβρουάριος 2016, 17:14

Μια σπουδαία βράβευση για Κύπρια σκηνοθέτρια στη Berlinale

  • Μια σπουδαία βράβευση για Κύπρια σκηνοθέτρια στη Berlinale

Ένα 26χρονο κορίτσι από την Κύπρο, η Μυρσίνη Αριστείδου από τη Λεμεσό, τιμήθηκε από την Διεθνή Επιτροπή του φεστιβάλ Berlinale με το Ειδικό Βραβείο Generation KPlus της καλύτερης ταινίας μικρού μήκους για το φιλμ με τίτλο Σεμέλη. Στο τμήμα Generation επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν 63 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από 35 χώρες, από σύνολο 2.000.

«Η αναγνώριση ανήκει σε όλους εσάς» έγραψε στο facebook ευχαριστώντας την ομάδα και τους πρωταγωνιστές της ταινίας η Μυρσίνη Αριστείδου.

Στην ταινία μικρού μήκους πρωταγωνιστούν ο Γιάννης Στάνκογλου και η μικρή Βασιλική Κοκκολιάδη. Συμμετέχουν οι Κίμων Αποστολόπουλος, Άθως Αντωνίου και Πάρις Αριστείδης. Η Σεμέλη μιλά για τη σχέση ενός κοριτσιού με τον απόντα πατέρα της.

Η Διεθνής Επιτροπή του Φεστιβάλ στο σκεπτικό της βράβευσης που έγινε την περασμένη Κυριακή, ανέφερε: «Το εναλλακτικό, απέριττο ύφος της σκηνοθέτριας εναρμονίζεται άριστα με την ιστορία, επιτρέποντας στα συναισθηματικά υπόγεια ρεύματα να λειτουργήσουν αβίαστα στο δρόμο τους προς την επιφάνεια. Ήσυχες εμφανίσεις, μικρά χαμόγελα, χτίζουν έναν κοινό δεσμό μεταξύ του πατέρα και της κόρης. Απλά είναι ένα κορίτσι που ήθελε να δει τον μπαμπά της».

Στην Μπερλινάλε δόθηκε η ευρωπαϊκή πρεμιέρα της ταινίας. Είχε προηγηθεί η παγκόσμια πρώτη της Σεμέλης, στο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο όπου για πρώτη φορά συμμετείχε η Κύπρος.

Η Μυρσίνη Αριστείδου ζει στη Νέα Υόρκη, όπου κάνει το μεταπτυχιακό της στη σκηνοθεσία, στο Tisch School of the Arts. Πρόσφατες ταινίες της είναι το Μα, ένα σύντομο ντοκιμαντέρ γυρισμένο στην Αργεντινή, η ταινία μικρού μήκους Not Now (2013) η οποία απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους «Κύπρος 2014» και το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ Χαμένες Ελπίδες (2011).

Η νεαρή σκηνοθέτρια άνοιξε έναν δύσκολο δρόμο και της ευχόμαστε πάντα επιτυχίες.