25 Φεβρουάριος 2016, 14:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Φεβρουάριος 2016, 14:42

«Παράθυρο» για επιστροφή των αγροτών στα χωράφια

  • «Παράθυρο» για επιστροφή των αγροτών στα χωράφια
    Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την αντιπροσωπεία αγροτών από 69 μπλόκα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Σχεδόν τρεις ώρες κράτησε το ραντεβού του πρωθυπουργού με τους αγρότες που εκπροσωπούν τα μπλόκα της Νίκαιας, του Προμαχώνα, της δυτικής Μακεδονίας και του Αμύνταιου, γύρω από τα οποία συσπειρώνονται αγρότες από 65 ακόμα μπλόκα. «Οι αγροτικές κινητοποιήσεις αντανακλούν μια πραγματική αγωνία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στους συνομιλητές του, οι οποίοι πήγαν στο Μαξίμου με πέντε συγκεκριμένες δέσμες προτάσεων.

Πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι ήταν μια ειλικρινέστατη συζήτηση, σε κλίμα πολύ καλό και αλληλοκατανόησης. 

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι λύσεις πρέπει να βρεθούν μέσα από το διάλογο και τη σύνθεση, μέσα σε μια πολύ δύσκολη δημοσιονομική εξίσωση, και υπογράμμισε ότι δεν συμφωνεί καθόλου με «λογικές ποινικοποίησης των κοινωνικών αντιστάσεων, και των αγροτικών κινητοποιήσεων εν προκειμένω».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας είπε στην αντιπροσωπεία των αγροτών ότι στόχος της μεταρρύθμισης είναι να κάνει πιο δίκαιη την κατανομή των βαρών, και ότι ζητούμενο είναι να έχουν όλοι πρόσβαση στην εθνική σύνταξη και από εκεί και πέρα ο καθένας να τη «χτίζει» με τις εισφορές.

Μετά τη συνάντηση, ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, που εκπροσωπεί το μπλόκο της Νίκαιας, είπε ότι ο αγώνας συνεχίζεται και παρέπεμψε στις συνελεύσεις των μπλόκων για το αν θα φύγουν ή όχι από τους δρόμους. Ακόμα, χαρακτήρισε ως κέρδος του αγώνα την παραχώρηση του αφορολόγητου από την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι  «θα δούμε το νόμο, και έως τότε παραμένουμε σε ετοιμότητα».

Η δήλωση Μπούτα για το αφορολόγητο (το ύψος του οποίου μπορεί να φτάσει και τα 12.000 ευρώ), δείχνει μια διάθεση διαλλακτικότητας από την πλευρά των πιο «σκληροπυρηνικών», και, καθώς ο χρόνος για την έναρξη των εαρινών καλλιεργειών πιέζει, δεν αποκλείεται να είναι μια δήλωση που «κλείνει το μάτι» στους αγρότες ώστε να επιστρέψουν στα χωράφια τους.