25 Φεβρουάριος 2016, 09:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Φεβρουάριος 2016, 11:25

Σε 18 σημεία της Ελλάδας εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες

  • Σε 18 σημεία της Ελλάδας εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες
    Μετανάστες και πρόσφυγες, οι περισσότεροι προερχόμενοι από το Αφγανιστάν, στην πλατεία Βικτωρίας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Συμέλα Παντζαρτζή)

Απελπιστική η κατάσταση σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπου εκτιμάται πως μόλις πέντε μέρες μετά το κλείσιμο των συνόρων από την πΓΔΜ, έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Την ίδια ώρα εξακολουθούν να φτάνουν στα ελληνικά νησιά χιλιάδες άνθρωποι, μετανάστες και πρόσφυγες, αφού η Τουρκία δεν κάνει τίποτα για να ελέγξει την παράνομη διακίνηση στο έδαφός της.

Όπως προκύπτει από ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος, στην ηπειρωτική χώρα αυτή τη στιγμή 18 είναι τα σημεία όπου έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες άνθρωποι. Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν οικογένειες προσφύγων και μεταναστών να περπατούν στην εθνική οδό Αθηνών Λαμίας προσπαθώντας να βρουν κάπου να ξεκουραστούν αλλά και τρόπο να φύγουν από την Ελλάδα, που αποτελεί απλώς σταθμό στο μακρύ τους ταξίδι. Οι περισσότεροι δεν έχουν καμία ενημέρωση για το τι συμβαίνει αλλά κυρίως πότε και εάν θα μπορέσουν να μετακινηθούν στη χώρα της επιθυμίας τους.

Μέλη των ανθρωπιστικών μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα σύνορα αναφέρουν πως οι Αρχές της πΓΔΜ επιτρέπουν τη διέλευση λίγων εκατοντάδων καθημερινά. «Έχουμε καταγγείλει κατ' επανάληψη τις ανθρωπιστικές συνέπειες αυτού του ντόμινο, αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνεχίζουν να επινοούν νέα και αυθαίρετα κριτήρια, με μοναδικό στόχο τη μείωση της ροής των ανθρώπων, με οποιοδήποτε κόστος και με πλήρη περιφρόνηση των ανθρωπιστικών αναγκών», δήλωσε η Ορελί Ποντιέ σύμβουλος της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε θέματα μετανάστευσης.

«Η αποτυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να βρουν συλλογικές και ανθρώπινες απαντήσεις προκαλεί μόνο χάος, αυθαιρεσία και διακρίσεις» τόνισε.

Σήμερα τα ξημερώματα, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό «Blue Star 1» μεταφέροντας 1.352 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το πλοίο παρέλαβε 918 άτομα από τη Μυτιλήνη και 434 από τη Χίο.

Οι μετανάστες κατευθύνθηκαν στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά όπου φιλοξενούνται προσωρινά, ενώ κάποιοι από αυτούς αναμένεται να οδηγηθούν στα κέντρα προσωρινής κράτησης με πούλμαν. Στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά υπάρχουν στελέχη του Ερυθρού Σταυρού και μέλη της επιτροπής αλληλεγγύης Πειραιά και εθελοντές για τη διευκόλυνση των μεταναστών.

Αργότερα, αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» μεταφέροντας 30 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω.