21 Αύγουστος 2013, 10:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:12

Ξαναζούμε τον εφιάλτη του '67 λέει ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας

  • Ξαναζούμε τον εφιάλτη του '67 λέει ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας

Ξαναζούμε τον εφιάλτη του 1967, λέει ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος για τις δραματικές στιγμές που περνούν οι ορθόδοξοι στην περιοχή της Πρεμετής, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου.

«Ξαναζούμε τον εφιάλτη του 1967 όταν το κομμουνιστικό κόμμα νόμιζε ότι θα ξερίζωνε για πάντα την θρησκευτική πίστη από τον αλβανικό λαό» είπε χαρακτηριστικά στο κυριακάτικο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος με αφορμή τις πράξεις ιεροσυλίας στις οποίες προχώρησαν την Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013 ομάδες ταραχοποιών που αντιδρούν στην λειτουργία Ιερού Ναού στη περιοχή Πρεμετή. Για ένα γεγονός που ξύπνησε οδυνηρές αναμνήσεις αθλιότητας έκανε λόγο ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, επισημαίνοντας πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να βεβηλώνουν τους Ναούς μας τον 21ο αιώνα. Σε αυτήν την Ευρώπη της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο κ. Αναστάσιος έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα που απηύθυνε στους πιστούς όλης της Αλβανίας, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες έγιναν μάρτυρες μιας πρωτοφανούς βιαιότητας. Διερωτώμενος μάλιστα ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να γυρίσουν την Αλβανία σε άλλες εποχές τόνισε πως: «Αν κάποιοι από εμάς τους ορθοδόξους (κάτι το οποίο δεν μπορούσε να περάσει καν από το μυαλό μας) έπαιρνε το κοράνι ενός τζαμιού και το πετούσε στο φορτηγό δεν θα γινόταν επανάσταση; Δικαιως! Κι εμάς μας λένε γιατί διαμαρτυρόμαστε; Βεβαίως διαμαρτυρόμαστε».

Κλείνοντας το κήρυγμά του στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως στα Τίρανα, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κάλεσε την Κυβέρνηση της χώρας, να τηρήσει την συμφωνία μεταξύ Ορθόδοξης Εκκλησίας και Κυβέρνησης για επιστροφή όλων των περιουσιακών στοιχείων της, κάτι το οποίο από τον Ιανουάριο του 2009 αποτελεί νόμο του αλβανικού κράτους. «Δεν μπορεί μια ομάδα "φουσκωμένων" φορώντας μαύρες μπλούζες να επιβάλει τον δικό της νόμο» είπε, υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση οφείλει να εγγυάται και να προστατεύει την θρησκευτική ελευθερία.

Πηγή: imerisia.gr

Σχετικά άρθρα:

Αλβανοί γκρέμισαν τις καμπάνες σε εκκλησία στην Πρεμετή