25 Φεβρουάριος 2016, 08:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Φεβρουάριος 2016, 23:25

Νέα συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους αγροτών σήμερα στο Μαξίμου

  • Νέα συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους αγροτών σήμερα στο Μαξίμου
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μπουγιώτης Ευάγγελος)

Με τρεις εκπροσώπους θα συμμετάσχει το μπλόκο της Νίκαιας στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στις 10:30 σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην ατζέντα τους τα πέντε αιτήματα που έχουν ήδη διατυπώσει, με πρώτο και κύριο την απόσυρση του σχέδιου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Επίσης, ζητούν να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ «που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή».

Και κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος.

Τη λίστα συμπληρώνουν τα αιτήματα για:

  • κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια
  • καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ
  • διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων
  • κατάργηση του φόρου στο κρασί και απόσυρση των νέων μέτρων για φορολογία στο τσίπουρο

Καταλήψεις αντί για μπλόκα
Οι αγρότες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μετά από αποφάσεις της συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων από τον Έβρο έως τη Δράμα αλλάζουν ωστόσο τη μορφή των κινητοποιήσεων τους, προχωρώντας σε καταλήψεις δημόσιων κτιρίων. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους αγρότες της Ξάνθης αποφασίσθηκε σήμερα Πέμπτη να καταλάβουν τη ΔΟΥ Ξάνθης καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας της υπηρεσίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την Παρασκευή θα καταλάβουν το κτήριο της πρώην Νομαρχίας και σημερινής Αντιπεριφέρειας Ξάνθης και την προσεχή Δευτέρα το τελωνείο της Ξάνθης, εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την πραγματοποίηση συναλλαγών με τους πολίτες αλλά και την πρόσβαση των υπαλλήλων στα γραφεία τους.

Τις επόμενες μέρες θα αποφασίσουν και οι αγρότες της Ροδόπης τις μορφές των δικών τους αντιδράσεων σε σχέση με καταλήψεις δημοσίων κτηρίων και υπηρεσιών στην Κομοτηνή.