24 Φεβρουάριος 2016, 22:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Φεβρουάριος 2016, 20:42

Προχωρά το έργο της ενεργειακής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας

  • Προχωρά το έργο της ενεργειακής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας

Βάσει χρονοδιαγράμματος φαίνεται ότι προχωρούν οι εργασίες για το εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας έργο της ενεργειακής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας. Ολοκληρώθηκε ήδη το πρώτο και πιο δύσκολο στάδιο της χαρτογράφησης του βυθού μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για την όδευση του υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου «Euroasia Interconnector», μήκους 1.518 χλμ., το οποίο θα μεταφέρει ηλεκτρικό ρεύμα από το Ισραήλ, αρχικά σε Κύπρο και Κρήτη και από εκεί στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Αυτές τις μέρες, το ιταλικό σεισμογραφικό πλοίο Odin Finder, πραγματοποιεί λεπτομερείς χαρτογραφήσεις σε μια από τις πιο δύσκολες περιοχές της όδευσης του καλωδίου στο τμήμα μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

Ταυτόχρονα προχωρά και η απαραίτητh περιβαλλοντική μελέτη όπως και η λεπτομερής τεχνική μελέτη, με έμφαση στα στάδια του καλωδίου που περνούν από πολύ μεγάλα βάθη, όπου πρέπει να καθοριστούν και οι τεχνικές πόντισης. Σημειώνεται ότι οι επίσημες ανακοινώσεις για την ενεργειακή διασύνδεση των τριών χωρών έγιναν στη Λευκωσία, στη διάρκεια της τριμερούς Διάσκεψης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, στις 28 Ιανουαρίου.