24 Φεβρουάριος 2016, 18:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Φεβρουάριος 2016, 18:47

«Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί μονομερείς ενέργειες στο προσφυγικό»

  • «Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί μονομερείς ενέργειες στο προσφυγικό»
    Μονομερείς ενέργειες δεν συμβάλλουν στη διαχείριση ενός διεθνούς προβλήματος, συμφώνησαν Αλέξης Τσίπρας και Φίλιππο Γκράντι, στη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Μαξίμου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Πανταρτζή)

«Η προσφυγική κρίση είναι ένα διεθνές πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί μονομερείς ενέργειες», έγραψε στον αγγλόφωνο λογαριασμό του στο Twitter ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά τη σημερινή συνάντηση με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φίλιππο Γκράντι, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Νωρίτερα το πρωί είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο, στην οποία εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Ζήτησε επίσης από την Άνγκελα Μέρκελ να στηριχθεί η Ελλάδα, να ενταθεί η προσπάθεια για την εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων και να ξεκινήσει άμεσα η αποστολή του ΝΑΤΟ (την έχει μπλοκάρει η Τουρκία), με στόχο την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών ανθρώπων και τη μείωση των προσφυγικών ροών.

 Παράλληλα η Αθήνα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αυστρία για τη διοργάνωση της Διάσκεψης στη Βιέννη των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για το προσφυγικό, ερήμην της Ελλάδας.

Ν. Κοτζιάς: Εξωθεσμική πρωτοβουλία η Διάσκεψη στη Βιέννη
Εξωθεσμική πρωτοβουλία που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες, χαρακτήρισε τη Διάσκεψη στη Βιέννη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε πως η μη πρόσκληση της χώρας μας σ' αυτήν τη συνάντηση εκλαμβάνεται ως μη φιλική ενέργεια «καθώς δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι ερήμην μας επιθυμούν να δρομολογήσουν αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα». Την πρωτοβουλία της Αυστρίας όμως στηλίτευσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του.

«Υπογραμμίσαμε για άλλη μια φορά ότι στην προσφυγική κρίση μόνο μια ευρωπαϊκή λύση μπορεί να οδηγήσει στον στόχο. Ο υπουργός έχει συχνά επισημάνει ότι δεν μπορεί να εξαιρεθεί ένα κράτος από διαπραγματεύσεις οι οποίες το αφορούν και το είπε χθες και πάλι στον Έλληνα ομόλογό του», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαουσάν Σέμπλι.

Την ίδια ώρα και η Σερβία, αν και συμμετέχει στη Διάσκεψη της Βιέννης διαχώρισε τη θέση της δια στόματος του υπουργού Εσωτερικών της χώρας. Ο Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς σημείωσε ότι χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας δεν μπορεί να υπάρξει κοινή λύση για το προσφυγικό, εκτιμώντας ότι το κλείσιμο των συνόρων από την πλευρά της πΓΔΜ θα προκαλέσει μεγάλη πίεση στην Ελλάδα. «Ως άνθρωπος που ζει σ' αυτό το μέρος του κόσμου υποστηρίζω ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της. Χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας είναι αδύνατο να υπάρξει κοινή λύση», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Δημοψήφισμα στην Ουγγαρία για τις προσφυγικές ποσοστώσεις
Στο μεταξύ, κόντρα στις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι θα θέσει σε δημοψήφισμα την επιταγή της ΕΕ για τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η απόφαση για τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορεί να ληφθεί από το ουγγρικό κοινοβούλιο» δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπάν. «Θεωρούμε ότι αν δεν λάβουμε την συγκατάθεση του λαού θα πρόκειται για κατάχρηση εξουσίας». Η ημερομηνία του δημοψηφίσματος ωστόσο δεν ανακοινώθηκε.

Και όλα αυτά, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, η οποία θα γίνει τελικά στις 7 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.