24 Φεβρουάριος 2016, 16:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Φεβρουάριος 2016, 15:33

Η Θεσσαλονίκη αποχαιρετά τον φωτορεπόρτερ Γιάννη Κυριακίδη (βίντεο)

  • Η Θεσσαλονίκη αποχαιρετά τον φωτορεπόρτερ Γιάννη Κυριακίδη (βίντεο)
    Ο Γιάννης Κυριακίδης κοιτάει τα νερά του Θερμαϊκού (φωτ.: Κώστας Εφραιμίδης)
  • Η Θεσσαλονίκη αποχαιρετά τον φωτορεπόρτερ Γιάννη Κυριακίδη (βίντεο)
    Ο Κώστας Εφραιμίδης με τον Γιάννη Κυριακίδη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (φωτ. αρχείου: Κώστας Εφραιμίδης)
  • Η Θεσσαλονίκη αποχαιρετά τον φωτορεπόρτερ Γιάννη Κυριακίδη (βίντεο)
    Ο σπουδαίος φωτορεπόρτερ έξω από το πρώτο του κατάστημα (φωτ.: Βιβλίο «Γιάννης Κυριακίδης – Ζωή Γεμάτη Εικόνες»)

Η Θεσσαλονίκη και ο κόσμος της φωτογραφίας αποχαιρετά αυτή την ώρα έναν από τους τελευταίους θρύλους της, τον φωτογράφο και φωτορεπόρτερ Γιάννη Κυριακίδη πού έφυγε την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, σε ηλικία 92 ετών, πλήρης ημερών και έργων.

Ο Κυριακίδης, λένε όσοι δούλεψαν μαζί του, είχε σπάνιο ένστικτο κυνηγού της είδησης και ακόμα σπανιότερη εφευρετικότητα. Δεν υπήρχε περίπτωση να αποφασίσει ότι θέλει πλάνο και να μην το’χει. Θα ανέβαινε όχι μόνο στη σκάλα του αλλά και στην κορυφή του βουνού για να έχει τη φωτογραφία που θα... μύριζε Κυριακίδη από μακριά. Για να φωτογραφίσει τον Καραμανλή μπήκε σε τανκ. Ο Γεώργιος Παπανδρέου τον είχε αποκαλέσει τύραννο και ο Ανδρέας Παπανδρέου δικτάτορα.

Ο ίδιος έλεγε «φωτογράφισα τη γέννηση και το θάνατο, φωτογράφισα τις... φεγγαρόστρατες του Θερμαϊκού, φωτογράφισα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, όλους τους καλλιτέχνες, όλες τις επίσημες-ιστορικές διοργανώσεις της πόλης, γεγονότα εντυπωσιακά, λαμπερά και θλιβερά».

Ήταν τόσο παθιασμένος με την Θεσσαλονίκη που όσα χρήματα κι αν του προσέφεραν για να φύγει για την Αθήνα, δεν δέχτηκε. «Μου έκαναν προτάσεις για την Αθήνα και εγώ είπα δεν φεύγω από τη Θεσσαλονίκη. Γιατί εδώ οι άνθρωποι μιλάνε τη γλώσσα του Θεού και της αλήθειας. Εγώ εδώ γεννήθηκα και εδώ θα τερματίσω» έλεγε.

Κι όπως πάντα, έκανε αυτό που ήθελε...

  • Δύο από τις κεντρικές φωτογραφίες, παραχώρησε στο pontos-news.gr για τις ανάγκες του άρθρου ο κινηματογραφιστής, φωτογράφος, και σκηνοθέτης Κώστας Εφραιμίδης, ο οποίος θεωρεί πνευματικό του πατέρα τον Γιάννη Κυριακίδη.