24 Φεβρουάριος 2016, 17:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Φεβρουάριος 2016, 17:05

Έκρηξη αστεροειδούς πάνω από τον Ατλαντικό

  • Έκρηξη αστεροειδούς πάνω από τον Ατλαντικό
    Η έκρηξη του κομήτη πάνω από το Τσελιαμπίνσκ είχε απελευθερώσει ενέργεια 500.000 ΤΝΤ (φωτ.: ΑΠΕ-ΕΡΑ)

Διαστημικό αντικείμενο, μάλλον ένας μικρός αστεροειδής, εξερράγη στις 6 Φεβρουαρίου πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό, στα ανοιχτά της Βραζιλίας, αλλά η είδηση μόλις δημοσιοποιήθηκε.

Εκτιμάται ότι από την έκρηξη απελευθερώθηκε ενέργεια περίπου 13.000 τόνων ΤΝΤ, δηλαδή όσο η ατομική βόμβα της Χιροσίμα το 1945.

Η έκρηξη που έγινε στην ατμόσφαιρα διαλύοντας τον βράχο πριν αυτός να φτάσει στη Γη, ήταν η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί μετά από εκείνη που είχε συμβεί πάνω από το Τσελιαμπίνσκ της Ρωσίας το 2013. Σύμφωνα με το BBC ήταν 40 φορές μικρότερη έναντι των 500.000 τόνων ΤΝΤ στο Τσελιαμπίνσκ.

Η έκρηξη συνέβη σε ύψος περίπου 30 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια του ωκεανού, σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων από τις βραζιλιανικές ακτές και μάλλον πέρασε απαρατήρητη από τους ανθρώπους, με εξαίρεση τη NASA που κατέγραψε το συμβάν, και πιθανότατα κάποιους στρατιωτικούς δορυφόρους.


Το σημείο της έκρηξης πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό

Ο αστεροειδής του Ατλαντικού ίσως είχε διάμετρο πέντε έως επτά μέτρων.

Ένας άλλος πολύ μεγαλύτερος αστεροειδής, που έχει ήδη εντοπισθεί από τη NASA, o 2013 TX68, μεγέθους φάλαινας, αναμένεται να περάσει σχετικά κοντά από τη Γη στις 5 Μαρτίου. Αν εισερχόταν στην ατμόσφαιρα της Γης, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα προκαλούσε έκρηξη διπλάσια του Τσελιαμπίνσκ.