24 Φεβρουάριος 2016, 10:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Φεβρουάριος 2016, 09:48

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παγιδευμένοι στην Ελλάδα

  • Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παγιδευμένοι στην Ελλάδα
    Αφγανοί μετανάστες στην πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Συμέλα Παντζαρτζή)

Ασφυκτική είναι η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Ελλάδα μετά το κλείσιμο των συνόρων από την πΓΔΜ στην Ειδομένη, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας.

Μετά τις απίστευτες σκηνές χάους χθες, με τους απελπισμένους μετανάστες να βρίσκονται κατά χιλιάδες στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, είτε λόγω των αγροτικών, είτε των αστυνομικών μπλόκων που τους σταματούσαν για ελέγχους αλλά και γιατί απλά είχαν ήδη συγκεντρωθεί χιλιάδες πρόσφυγες στην Ειδομένη, και στην Αττική τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. 

Τα κέντρα φιλοξενίας σε Σχιστό και Ελληνικό έχουν γεμίσει, η πλατεία Βικτωρίας επίσης και επικρατεί αλαλούμ με το ποιοι μπορούν να φύγουν για Ειδομένη και ποιοι όχι.

Το πρωί έφθασαν ακόμη 1.700 μετανάστες στο λιμάνι του Πειραιά, από Μυτιλήνη, Χίο και Κω. Με τα κέντρα φιλοξενίας στην Αττική να είναι υπερπλήρη οι αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα προχωρήσουν σε διαλογή των όσων έφθασαν το πρωί στο λιμάνι. 

Πριν από λίγες ώρες, τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες κατέφθασαν στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για πέντε λεωφορεία, ενώ μέσα στην ημέρα υπολογίζεται ότι συνολικά θα καταφτάσουν 40 λεωφορεία, που μεταφέρουν πρόσφυγες από διάφορα σημεία της Ελλάδος.

Στο μεταξύ αργά χθες το βράδυ, έφτασαν αιφνιδιαστικά στο κλειστό Γυμναστήριο των Γρεβενών, 131 πρόσφυγες προερχόμενοι από την περιοχή της Καλαμπάκας. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι τοπικές αρχές της πόλης, ο δήμος σε συνεργασία με την περιφερειακή αρχή, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες για την καλύτερη φιλοξενία τους. Οι πρόσφυγες προέρχονται από τη Συρία και είναι νέα ζευγάρια με πολλά μικρά παιδιά από έξι μηνών έως πέντε ετών.

Ο αντπεριφερειάρχης Ευάγγελος Σημανδράκος ανέφερε ότι δύο μικρά παιδιά χρειάσθηκε να μεταφερθούν άμεσα στο νοσοκομείο της πόλης για τις πρώτες βοήθειες και ότι ύστερα από μία η δύο ημέρες οι πρόσφυγες θα κατευθυνθούν προς την Ειδομένη.