24 Φεβρουάριος 2016, 08:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Φεβρουάριος 2016, 08:31

Τροπολογίες για πληρωμή φόρων, απόσυρση ΙΧ, ανέργους και ενοίκια

  • Ανακοίνωση ΥΠΟΙΚ για τον ΕΝΦΙΑ των σεισμόπληκτων σε Κω και Λέσβο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών φορολογικές τροπολογίες που προβλέπουν (μεταξύ άλλων) τις μηνιαίες καταβολές των δόσεων του φόρου εισοδήματος. Οι τροπολογίες του υπουργείου Οικονομικών θα προβλέπουν τα εξής:

Η 1η τροπολογία θα αλλάξει τις ημερομηνίες καταβολής του φόρου εισοδήματος για το 2016. Η νομοθεσία προβλέπει ότι ο φετινός φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Ιούλιο. Το υπουργείο θέλει να φέρει μπροστά την πρώτη δόση και ενδεχομένως να δώσει 8 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Μαϊο αν συμφωνήσουν οι θεσμοί.

Η 2η τροπολογία θα παρατείνει το μέτρο της απόσυρσης των αυτοκινήτων μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Η 3η τροπολογία αφορά στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και ειδικότερα των ανέργων οι οποίοι χωρίς την τροπολογία δεν θα προστατευτούν από τα τεκμήρια και θα πρέπει να πληρώσουν φόρο και πολυ μικρά εισοδήματα. Η τροπολογία, αναμένεται να επαναφέρει το περσινό καθεστώς σύμφωνα με το οποίο απαλλάσσονταν απο το φόρο εισοδήματος για πολύ μικρά έσοδα.

Η 4η τροπολογία αφορά στο καθεστώς φορολόγησης των ενοικίων. Οι αυξημένοι συντελεστές θα πρέπει να θεσπιστούν τώρα καθώς με βάση τον προϋπολογισμό, τα έσοδα από τη φορολόγηση των ενοικίων θα πρέπει να φανούν μέσα στον προϋπολογισμό του 2016. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι συντελεστές, 15%, 35% και 45% θα πρέπει να ισχύσουν αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2015. Και γι’ αυτό το θέμα γίνονται διαβουλεύσεις με τους θεσμούς.