23 Φεβρουάριος 2016, 21:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Φεβρουάριος 2016, 20:20

Καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

  • Καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
    (Φωτ.: echr.coe.int)

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα την Τουρκία επειδή απαγόρευσε σε μια έφηβη να φοιτήσει στο Εθνικό Ωδείο της Κωνσταντινούπολης με το αιτιολογικό ότι η μουσικός ήταν τυφλή, κάτι που συνιστά διάκριση σε βάρος της, όπως έκριναν οι δικαστές.

Μολονότι η 15χρονη (τότε) είχε πετύχει στις εισαγωγικές εξετάσεις και είχε όλα τα προσόντα για να φοιτήσει στη σχολή, οι υπεύθυνοι αρνήθηκαν να την εγγράψουν επικαλούμενοι την αναπηρία της.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το δικαστήριο αποφάσισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 10.000 ευρώ στη μουσικό, ως αποζημίωση για «ηθική βλάβη». Η 15χρονη, που παίζει μπαγλαμά, στερήθηκε «χωρίς αντικειμενική και λογική αιτιολόγηση τη δυνατότητα να ακολουθήσει μια μουσική εκπαίδευση» τονίζεται στη ν απόφαση.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι το Ωδείο δεν έκανε καμία προσπάθεια να προσαρμόσει τη διδασκαλία του σε μαθητές με προβλήματα όρασης. Οι τουρκικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους τρεις μήνες προκειμένου να ζητήσουν την επανεξέταση της υπόθεσης, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα δεχτεί.