25 Φεβρουάριος 2016, 09:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Φεβρουάριος 2016, 08:55

Από τη Μεσημβρία στη Νέα Μεσημβρία, 90 χρόνια – Μια ιστορία και μια εκδήλωση

  • Από τη Μεσημβρία στη Νέα Μεσημβρία, 90 χρόνια – Μια ιστορία και μια εκδήλωση

Μέσα από την αληθινή ιστορία μιας οικογένειας προσφύγων από τη Μεσημβρία του Ευξείνου Πόντου που ξεριζωμένη ήρθε στην Ελλάδα, για να στήσει ξανά τη ζωή της, εικονογραφείται με λόγο, μουσική και χορό η 90χρονη ζωή της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης, σε μια εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Στις 27 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο, τα 90χρονα της Νέας Μεσημβρίας ζωντανεύουν μέσα από τα 90 χρόνια ζωής της οικογένειας του Στέργιου και της Μαρίας, στο «Μεσημβρίας Ενθύμιον».

«Οι πρόσφυγες έφυγαν από τη Μεσημβρία του Ευξείνου Πόντου στις 5 Αυγούστου 1925· ήταν στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα. Αποβιβάστηκαν στο Καραμπουρνάκι Καλαμαριάς και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν στο Μπογαρίοβο, τη σημερινή Νέα Μεσημβρία. Στο δεύτερο δρομολόγιο ήρθαν οι άντρες με τα ιερά κειμήλια, τα ζώα και ό,τι άλλο μπορούσαν να μεταφέρουν από τα νοικοκυριά που άφηναν πίσω τους» διηγείται στο pontos-news.gr συγκινημένος ο επί 15 χρόνια πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Μεσημβρίας Λευτέρης Μαργαρίτης.

«Ο ελληνισμός της Βόρειας Θράκης εκδιώχθηκε. Η συνθήκη του Νεϊγί ήταν προσχηματική. Στην αρχή προέβλεπε εθελούσια ανταλλαγή πληθυσμών, αλλά στη συνέχεια έγινε αναγκαστική. Γι΄ αυτό μιλάμε για ξεριζωμό».


Ο Λ. Μαργαρίτης και παιδιά του συλλόγου κατά την υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη το 2015

Ο Λευτέρης Μαργαρίτης είναι πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής για τις εκδηλώσεις μνήμης που κορυφώνονται την Παρασκευή με την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και γίνεται με την υποστήριξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Το έργο που θα παρουσιαστεί, αποτελείται από επτά θεατρικές σκηνές και τέσσερις χορευτικές ενότητες, οι οποίες συνδέονται με την αφήγηση του Γιώργου Μελίκη και της Μαρίας Λαδά. Ο Αλέξης Κωστάλας θα είναι ο παρουσιαστής της βραδιάς και κεντρικός ομιλητής ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Θανάσης Καραθανάσης.


Στιγμιότυπα από την επίσκεψη Λ. Μαργαρίτη, Β. Καρακωστάνογλου, Αντ. Μπούκαλου και Αλ. Κωστάλα στον Π.τ.Δ (1/2/2016)

Ο Σέργιος και η Μαρία παντρεύτηκαν στις 27 Φεβρουαρίου 1925 στη Μεσημβρία και τον Αύγουστο του ίδιου έτους, ξεριζωμένοι, εγκαταστάθηκαν στη Νέα Μεσημβρία.

«Όταν φεύγει από τη Μεσημβρία η Μαρία είναι έγκυος, και στις 21 Νοεμβρίου 1925 γεννά στο Μπογαρίοβο ένα αγοράκι, τον Γιώργο. Ο Γιώργος βιώνει την κατοχή σε ηλικία 16 ετών και εντάσσεται στην αντίσταση το 1942. Συλλαμβάνεται το 1943 και φυλακίζεται. Απελευθερώνεται το 1944 με την οπισθοχώρηση των Γερμανών. Το 1953 παντρεύεται την αγαπημένη του Ελένη και τον Δεκαπενταύγουστο του ΄55 γεννιέται το κοριτσάκι του που το ονομάζουν Μαρία· το όνομα της γιαγιάς του», διηγείται την ιστορία που θα ζωντανέψει στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης ο Λ. Μαργαρίτης.

«Το 1965 ο Γιώργος βλέπει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, ότι η γη δεν αποδίδει, και φεύγει στη Γερμανία για δουλειά. Το 1966 πηγαίνει και η γυναίκα του αφήνοντας την 11χρονη κόρη της στη γιαγιά Μαρία, που είναι 70 ετών, και στον παππού Στέργιο, 80.


Οι κάτοικοι της Νέας Μεσημβρίας υποδέχτηκαν τον Οικ. Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον περασμένο Οκτώβριο

»Επέστρεψαν τελικά στη Νέα Μεσημβρία το 1975 και ίδρυσαν ένα οικογενειακό πρότυπο οινοποιείο. Η κόρη τους η Μαρία που σπούδασε οινολόγος, το 1980, σε ηλικία μόλις 25 ετών, ανέλαβε το οινοποιείο και το επέκτεινε. Ο πατέρας της Μαρίας, ο Γιώργος, το 1982 εξελέγη μέλος του αμπελουργικού συνεταιρισμού κα πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου της Νέας Μεσημβρίας!».

Ενενήντα χρόνια μετά, τον Αύγουστο του 2015, οι απόγονοι της Μαρίας και του Στέργιου, η οικογένεια της Μαρίας και του συζύγου της Παναγιώτη, είχε αποκτήσει τρία παιδιά. Είναι τα δισέγγονα εκείνου του ζευγαριού που άνθισε μαζί με τη Νέα Μεσημβρία.

«Ανάλογες ιστορίες έχουν να μας πουν και άλλοι πρόσφυγες αφού η ρίζα και η μοίρα τους είναι κοινή» μάς είπε συγκινημένος ολοκληρώνοντας την διήγησή του ο Λευτέρης Μαργαρίτης.


Η νέα γενιά του συλλόγου. Στα μάτια των παιδιών το μέλλον!

Αυτές τις ιστορίες θα δουν οι θεατές να ζωντανεύουν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τους ανθρώπους του δυναμικού αυτού συλλόγου, που αγωνίζεται για τη μη λήθη.

Αναστασία Χατζηλασκαράκη

  • Ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα του Γιώργη Μελίκη για τη Νέα Μεσημβρία μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.