23 Φεβρουάριος 2016, 14:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Φεβρουάριος 2016, 14:03

Μνημόνιο τέλος με το ΔΝΤ αλλά έρχεται το επόμενο!

  • Τι προβλέπει το νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα
    (Φωτ.: IFM)

Μπορεί η κυβέρνηση να μην έσκισε το Μνημόνιο, όπως είχε υποσχεθεί, αλλά κατήργησε το Μνημόνιο που είχε με το ΔΝΤ. Σε περίπτωση συμφωνίας, ωστόσο, θα συντάξει νέο!

Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν και από το υπουργείο Οικονομικών, έγινε δεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς για ακύρωση του τρέχοντος προγράμματος της Ελλάδας με το ΔΝΤ, το οποίο είχε συμφωνηθεί το 2012 (έληγε το Μάρτιο). Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ ήταν κοινή, ώστε να αποφευχθεί η πληρωμή διοικητικών επιβαρύνσεων που σχετίζονται με το πρόγραμμα.

«Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα του 2012 ακυρώθηκε τον Ιανουάριο του 2016, μετά από σχετικό αίτημα των ελληνικών αρχών», σημειώνει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, υπεύθυνος για την Ελλάδα Αντρέας Αντριάνο.

Η κυβέρνηση, με επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, έχει ήδη αιτηθεί νέο πρόγραμμα από το Ταμείο. Έτσι, αν υπάρξει συμφωνία, το ΔΝΤ θα συντάξει το νέο, δικό του, λεπτομερές μνημόνιο που ονομάζεται Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), δηλαδή Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής.