23 Φεβρουάριος 2016, 12:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Φεβρουάριος 2016, 12:49

Διάβημα της Ελλάδας στην Αυστρία για το προσφυγικό

  • Η Κομισιόν ξεπαγώνει το Δουβλίνο για την Ελλάδα από το 2017
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

«Κόκκινος συναγερμός» στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συμπεριφορά των Σκοπίων και της Αυστρίας στο προσφυγικό, η οποία τινάζει στον αέρα τη συμφωνία των Βρυξελλών λίγες μέρες μετά τη σύναψή της. Η Αθήνα, μέσω του πολιτικού διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Πέτρου Μαυροειδή, προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης, στη Βιέννη, διάσκεψης των υπουργών Εσωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Η Ελλάδα ούτε προσκλήθηκε, ούτε ενημερώθηκε για τη διάσκεψη.

Ο Πέτρος Μαυροειδής τόνισε στον πρέσβη της Αυστρίας στην Αθήνα ότι πρόκειται για μια μονομερή, και καθόλου φιλική προς την Ελλάδα ενέργεια, και ότι επιχειρείται να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν άμεσα τα ελληνικά σύνορα, απουσία της Ελλάδας.

«Λυπάμαι για την Αυστρία, πανικόβλητη συμμαχεί με άλλες χώρες», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, και συμπλήρωσε ότι το σφράγισμα των συνόρων από την πΓΔΜ, και ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, είναι «πραξικοπηματική ενέργεια».

Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να ξεκινήσει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, ενώ στο εσωτερικό μέτωπο εξετάζει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Ο Γιάννης Μουζάλας, σε δηλώσεις του στον Ρ/Σ Πρακτορείο, προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα σκληρύνει τη στάση της απέναντι στις χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες. «Πέντε αστυνομικοί διευθυντές των χωρών του Βίσεγκραντ, και δυστυχώς της Αυστρίας, καταργήσανε την απόφαση που πήραν οι πρωθυπουργοί. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για την ευρωπαϊκή ιδέα», κατέληξε ο υπουργός.