23 Φεβρουάριος 2016, 12:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Φεβρουάριος 2016, 12:04

Πώς ο πιλότος του ελικοπτέρου «ακύρωσε» την απόδραση Μαζιώτη

  • Πώς ο πιλότος του ελικοπτέρου «ακύρωσε» την απόδραση Μαζιώτη
    Νίκος Μαζιώτης και Πόλα Ρούπα, το 2011 (φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ένας πρώην αξιωματικός του Τμήματος Εκβιαστών της ΕΛΑΣ, και νυν πιλότος ελικοπτέρου, είναι αυτός που ματαίωσε στο παρά πέντε το σχέδιο απόδρασης από τον Κορυδαλλό του Νίκου Μαζιώτη, και πιθανόν του συνεργού του Αντώνη Σταμπούλου, του ποινικού Γιώργου Πετρακάκου και τουλάχιστον δύο ή τριών μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.

Η Πόλα Ρούπα φέρεται να κατάφερε κάτι που φάνταζε αδύνατο για μια καταζητούμενη γυναίκα, μητέρα ενός μικρού παιδιού, οι φωτογραφίες της οποίας έχουν κυκλοφορήσει παντού.

Το απίστευτο θρίλερ εκτυλίχθηκε στα 5.000 πόδια, όπου η σύντροφος του έγκλειστου αρχηγού του Επαναστατικού Αγώνα «κόλλησε» το όπλο στο κεφάλι του πιλότου ζητώντας του να αλλάξει πορεία. Μάλιστα δεν δίστασε να πυροβολήσει εναντίον του προκαλώντας ζημιά στο ελικόπτερο, το οποίο έχασε απότομα ύψος.

Η Πόλα Ρούπα προσποιήθηκε την πλούσια πελάτισσα γνωστού πολυτελούς ξενοδοχείου στην περιοχή της Θερμησίας, στο Πόρτο Χέλι Αργολίδας. Μέσω διαδικτύου, νοίκιασε εξαθέσιο ελικόπτερο με ενδιάμεσο σταθμό τον Θεολόγο Φθιώτιδας και τελικό προορισμό την Κύθνο. Όπως είπε στον πιλότο θα έπαιρναν μαζί μια συγγενική της οικογένεια για την οποία ετοίμαζε ταξίδι-έκπληξη.


Για την ενοικίαση του ελικοπτέρου χρησιμοποιήθηκε πλαστή ταυτότητα στο όνομα Χριστίνα Αρβανίτη

Όταν όμως το ελικόπτερο βρισκόταν πάνω από στις Ερυθρές Αττικής, η γυναίκα έβγαλε το όπλο και απαίτησε να γίνει αλλαγή πορείας, προς τα ανατολικά, δηλαδή προς το λεκανοπέδιο. Ακολούθησε πάλη, πάνω στην οποία η Πόλα Ρούπα πυροβόλησε τρεις φορές. Όταν η καταζητούμενη συνειδητοποίησε ότι το ελικόπτερο χάνει ύψος, και ότι έχουν ήδη ξεκινήσει «βουτιά θανάτου» σταμάτησε να αντιδρά, και άφησε τον πιλότο να κάνει την προσγείωση μεταξύ των χωριών Πλαταιών και Ερυθρών, κοντά στη Θήβα.

Η Πόλα Ρούπα διέφυγε αφήνοντας πίσω της το όπλο, ένα γεμιστήρα και ένα ζευγάρι ακουστικά. Το όπλο ταυτοποιήθηκε και είναι το ίδιο με αυτό που χρησιμοποίησε ο Νίκος Μαζιώτης το 2014, στην αιματηρή ληστεία τράπεζας στην Κλειτορία Αχαΐας.

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, στηριζόμενοι στις λεπτομέρειες της επιχείρησης, πιστεύουν ότι το ελικόπτερο επελέγη με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές, και ότι ίσως πληροφορίες να έδωσε και ο… μετρ των αποδράσεων Βασίλης Παλαιοκώστας. Ο καταζητούμενος βαρυποινίτης έχει γνωστές σχέσεις με το σύντροφο της Ρούπα, αλλά και αρκετό ρευστό στα χέρια του.

Μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού έχει ξεκινήσει έρευνα για το πώς η Πόλα Ρούπα συντόνισε τις κινήσεις της με τον Νίκο Μαζιώτη. Εκτιμάται ότι τα ακουστικά που βρέθηκαν στο ελικόπτερο χρησίμευαν στην επικοινωνία με τις φυλακές Κορυδαλλού. Πάντως, είχε προηγηθεί πτήση-πρόβα από το Καζίνο Λουτρακίου στην Αμφίκλεια, τον περασμένο Δεκέμβριο, με χρήματα που ίσως προέρχονται από τη ληστεία του Ιουνίου στο νοσοκομείο Σωτηρία, με λεία 130.000 ευρώ.