23 Φεβρουάριος 2016, 17:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Φεβρουάριος 2016, 13:35

Οι Πόντιοι Νέας Υόρκης χόρεψαν για τις γιαγιάδες της Λέσβου και τους πρόσφυγες (φωτο)

 • Οι Πόντιοι Νέας Υόρκης χόρεψαν για τις γιαγιάδες της Λέσβου και τους πρόσφυγες (φωτο)
  Το χορευτικό του Συλλόγου Ποντίων Νέας Υόρκης «Κομνηνοί» εντυπωσίασε για ακόμα μία φορά (φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Νέας Υόρκης «Κομνηνοί»)
 • Οι Πόντιοι Νέας Υόρκης χόρεψαν για τις γιαγιάδες της Λέσβου και τους πρόσφυγες (φωτο)
  Στιγμιότυπο από τη συγκλονιστική βραδιά (φωτ.: Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Νέας Υόρκης/ Facebook)
 • Οι Πόντιοι Νέας Υόρκης χόρεψαν για τις γιαγιάδες της Λέσβου και τους πρόσφυγες (φωτο)
  100 χρόνια μετά, το Αιγαίο γίνεται ξανά κόκκινο (φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Νέας Υόρκης «Κομνηνοί»)
 • Οι Πόντιοι Νέας Υόρκης χόρεψαν για τις γιαγιάδες της Λέσβου και τους πρόσφυγες (φωτο)
  (Φωτ.: Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Νέας Υόρκης/ Facebook)

Μουσικό ταξίδι από τη Σμύρνη στην Αμερική έκαναν το περασμένο Σάββατο, δεκάδες ομογενείς στο συναυλιακό χώρο «Frank Sinatra School of the Arts-Tony Bennett Concert Hall», στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, με όχημα την αισθαντική φωνή της ποντιακής καταγωγής ερμηνεύτριας Σοφίας Παπάζογλου, τη μουσική σπουδαίων Ελλαδιτών και Κυπρίων μουσικών και τους χορευτές του Συλλόγου Ποντίων Νέας Υόρκης «Κομνηνοί».

Η πολιτιστική εκδήλωση «Όταν η ιστορία γίνεται τραγούδι. Ένα ταξίδι από τη Σμύρνη στην Αμερική» που διοργάνωσε το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Νέας Υόρκης έγινε σε κλίμα συγκίνησης καθώς ήταν αφιερωμένη στις τρεις γιαγιάδες από τη Λέσβο, Αιμιλία Καμβύση, Ευστρατία Μαυραπίδη και Μαρίτσα Μαυραπίδη, που συγκίνησαν φροντίζοντας το μωρό προσφύγων από τη Συρία σα να ήταν εγγόνι τους.


Η Σοφία Παπάζογλου συγκίνησε τους ομογενείς (φωτ.: Polys Kyriakou)

Η Σοφία Παπάζογλου και οι μουσικοί Εμμανουήλ Πάππος, Νικόλαος Γύρας, Βασίλης Κετεντζόγλου και Τάσος Κούρτης ταξίδεψαν από την Ελλάδα στην καρδιά της αμερικανικής μητρόπολης και χάρισαν μια μοναδική συναυλία με ελληνικά, έντεχνα, ποντιακά και παραδοσιακά τραγούδια. Μιλώντας στο κοινό, η γνωστή ερμηνεύτρια είπε ότι η προσφυγιά είναι οικείο θέμα για εκείνη αφού η ίδια είναι εγγόνι προσφύγων και παιδί μεταναστών.

Λίγο αργότερα, μέλη του Συλλόγου Ποντίων της Νέας Υόρκης «Κομνηνοί» ύψωσαν πανό πάνω στη σκηνή στο οποίο αναγραφόταν η επιγραφή «We are all refugees» (Είμαστε όλοι πρόσφυγες), τονίζοντας πως ό,τι έγινε στη Μικρά Ασία επαναλαμβάνεται σήμερα στη Συρία. Στη συνέχεια χόρεψαν έναν ποντιακό χορό φορώντας την παραδοσιακή φορεσιά του Πόντου.


(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Νέας Υόρκης «Κομνηνοί»)

Στη διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκαν κείμενα για την ξενιτιά και τους πρόσφυγες, ενώ ο Σμυρνιός Ηρακλής Κρεμμύδας, πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού απένειμε τιμητική διάκριση στις τρεις γιαγιάδες της Λέσβου την οποία παρέλαβε ο Έλληνας πρόξενος Γεώργιος Ηλιόπουλος.