23 Φεβρουάριος 2016, 12:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Φεβρουάριος 2016, 12:03

Τι λέει ο Μπόργιανς για τη λίστα και την κυβέρνηση Σαμαρά

  • Τι λέει ο Μπόργιανς για τη λίστα και την κυβέρνηση Σαμαρά
    Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς (φωτ.: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Caroline Seidel)

Από το 2012, ο υπουργός Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς είχε προσφέρει τη συνεργασία του και για θέματα φορολογικών ελέγχων στην Ελλάδα, ωστόσο η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά δεν έδειξε ενδιαφέρον. Τη δήλωση αυτή έκανε αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στον Αντώνη Πολυχρονάκη, με την επισήμανση ότι εναπόκειται στην εκάστοτε κυβέρνηση να αποδεχθεί μια τέτοια συνεργασία.

Ο Γερμανός υπουργός είχε και πρόσφατα επισημάνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ότι αποτελεί «πολύ σημαντικό σημάδι το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά εννοεί σοβαρά» πως θέλει να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.

«Μπορώ μόνο να επαναλάβω αυτό το οποίο ανέφερα και κατά την επίσκεψή μου στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους υφυπουργούς Τρύφωνα Αλεξιάδη και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο τον περασμένο μήνα. Ήδη το 2012 προσέφερα επανειλημμένα συνεργασία σε εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης. Επρόκειτο συγκεκριμένα για ανταλλαγή τεχνογνωσίας της φορολογικής διοίκησης όπως επίσης και των φορολογικών ελέγχων, τίποτα περισσότερο αλλά επίσης και τίποτα λιγότερο. Προφανώς δεν υπήρχε από την τότε κυβέρνηση –σε αντίθεση με τη σημερινή– κανένα ενδιαφέρον για συνεργασία, αν και ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ρητά δηλώσει την υποστήριξή του σε μια τέτοια συνεργασία. Είναι όμως υπόθεση της εκάστοτε κυβέρνησης να αποδεχθεί την προσφορά για συνεργασία ή να την αρνηθεί», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς.

Διευκρίνισε ότι την προσφορά συνεργασίας την είχε κάνει τότε στον Έλληνα πρέσβη στη Γερμανία και τον γενικό πρόξενο του Ντίσελντορφ, «αλλά μετά την ενημέρωση της Αθήνας δεν επανήλθαν» και «δεν υπήρξε καμιά θετική απάντηση».

Για τη λίστα, την οποία παρέδωσε στην κυβέρνηση Τσίπρα, εκφράζει την ελπίδα ότι θα έχει καλύτερη τύχη από τη λίστα Λαγκάρντ. «Έχω την εντύπωση μετά από όσα βλέπω ότι θα πετύχει», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.