22 Φεβρουάριος 2016, 23:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Φεβρουάριος 2016, 22:39

Η παράξενη «μουσική» που άκουσε το πλήρωμα του Apollo 10 στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού

  • Η παράξενη «μουσική» που άκουσε το πλήρωμα του Apollo 10 στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού

Έχουν περάσει 47χρόνια από το Μάιο του 1969, όταν το διαστημόπλοιο Apollo 10 πραγματοποίησε τη δοκιμαστική πτήση του πριν από την πρώτη προσελήνωση. Και όμως μόλις χθες η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA έδωσε στη δημοσιότητα την ηχητική εγγραφή μιας «παράξενης μουσικής» που άκουσε το πλήρωμα του διαστημοπλοίου Apollo 10 σε εκείνη την πτήση, ενώ βρισκόταν στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης και δεν είχε καμία επικοινωνία με τη Γη.

Το ηχητικό ντοκουμέντο παρουσιάστηκε το βράδυ της Κυριακής στο καλωδιακό κανάλι Discovery, στο πλαίσιο μιας σειράς εκπομπών που τιτλοφορείται «Τα ανεξήγητα αρχεία της NASA».

Η συνολική διάρκεια των ήχων αυτών άγγιξε τη μία ώρα. Ηχογραφήθηκαν και μεταδόθηκαν στο κέντρο ελέγχου, στο Χιούστον του Τέξας, όπου καταγράφηκαν και αρχειοθετήθηκαν. Και έμειναν στο αρχείο για περίπου μισό αιώνα. «Το ακούτε αυτό; Αυτό το σφύριγμα...», ακούγεται να λέει ο Γιουτζίν Σέρναν, εκ των τριών αστροναυτών του πληρώματος. «Είναι πραγματικά μια παράξενη μουσική», συνεχίζει.


Απόσπασμα από την εκπομπή του Discovery. Στο 2:17 ο αστροναύτης Γιουτζίν Σέρναν ακούγεται να λέει: «το ακούτε αυτό; Αυτό το σφύριγμα...»

Οι τρεις αστροναύτες έκριναν τόσο παράξενο το φαινόμενο που μάλιστα συζήτησαν μεταξύ τους αν θα έπρεπε ή όχι να το αναφέρουν στους ανωτέρους τους στο κέντρο ελέγχου, καθώς φοβήθηκαν ότι δεν θα τους έπαιρναν στα σοβαρά. Κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τις πιθανότητές τους να μετάσχουν σε επόμενες πτήσεις, όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή του Discovery.

Η NASA ωστόσο επιμένει ότι, όσο παράξενοι κι αν είναι οι ήχοι αυτοί, η προέλευσή τους δεν είναι εξωγήινη. Ένας μηχανικός της διαστημικής υπηρεσίας, που μίλησε στην εκπομπή, εξήγησε ότι «τα ραδιοσυστήματα των δύο σκαφών, του μητρικού και της σεληνακάτου, έκαναν παρεμβολές μεταξύ τους». Η εξήγηση αυτή αμφισβητήθηκε από τον αστροναύτη Αλ Γουόρντεν, τον κυβερνήτη της αποστολής Apollo 15.

Παρεμβαίνοντας στην εκπομπή, είπε ότι «η λογική μου λέει ότι αν ηχογραφήθηκε κάτι εκεί πέρα, θα πρέπει να υπάρχει κάτι εκεί».