22 Φεβρουάριος 2016, 17:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Φεβρουάριος 2016, 14:44

Τι θα στοιχίσει η κατάρρευση της Σένγκεν

  • Τι θα στοιχίσει η κατάρρευση της Σένγκεν
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΕΡΑ)

Μπορεί η Ελλάδα να δεχθεί ισχυρό πλήγμα στην περίπτωση που υλοποιηθεί η απειλή για έξοδο της χώρας μας από την Σένγκεν, ωστόσο όπως προκύπτει από έρευνα του γερμανικού ιδρύματος Bertelsmann η κατάρρευση της ζώνης θα μπορούσε να κοστίσει την επόμενη δεκαετία στην ΕΕ από 470 δισ.ευρώ έως 1,4 τρισ. και δισεκατομμύρια ευρώ στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Η επιστροφή των συνοριακών ελέγχων στην Ευρώπη, ένα σενάριο που εμφανίζεται όλο και περισσότερο πιθανό εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, θα μεταφραζόταν σε «μαζικές αυξήσεις του κόστους παραγωγής και των τιμών», σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Prognos για λογαριασμό του Ιδρύματος Bertelsmann.

Η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων θα σήμαινε αύξηση του κόστους του προσωπικού και των δαπανών αποθήκευσης προϊόντων για τις επιχειρήσεις, στο βαθμό που ορισμένες αποστολές «just in time» δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν.

Σύμφωνα με το «αισιόδοξο» σενάριο, το κόστος παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξανόταν κατά 1%, που μεταφράζεται σε 470 δισεκατομμύρια ευρώ του ευρωπαϊκού ΑΕΠ στην περίοδο των δέκα ετών, από το 2016 μέχρι το 2025.

Ο λογαριασμός θα διαμορφωνόταν σε 77 δισ. ευρώ για την Γερμανία και σε 80 δισ. ευρώ για την Γαλλία, ενώ τα δύο αυτά νούμερα θα διαμορφώνονταν στα 235 και 244 δισ. ευρώ αντίστοιχα για τις δύο χώρες, στην περίπτωση του πιο απαισιόδοξου σεναρίου.

Η αύξηση του κόστους παραγωγής θα είχε συνέπειες και εκτός της Ευρώπης, εξαιτίας της αύξησης των τιμών των εισαγωγών. Σύμφωνα με την έρευνα, η επιβάρυνση για την αμερικανική οικονομία θα ανερχόταν σε 91 δισ. ευρώ, ενώ για την κινεζική οικονομία στα 95 δισ.ευρώ.

Το ετήσιο ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται σε 15.000 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αυτό της Γερμανίας είναι μεγαλύτερο των 3.000 δισεκατομμυρίων.

«Εάν επανέλθουν τα σύνορα, η ήδη αδύναμη ανάπτυξη στην Ευρώπη θα υποστεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση», σχολιάζει ο Άαρτ Ντε Γκέους, πρόεδρος του Ιδρύματος Bertelsmann. «Και στο τέλος, οι πολίτες πληρώνουν τον λογαριασμό».