22 Φεβρουάριος 2016, 14:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Φεβρουάριος 2016, 15:39

«Βουλιάζουν» Ειδομένη και Αθήνα από πρόσφυγες

  • «Βουλιάζουν» Ειδομένη και Αθήνα από πρόσφυγες
    Αφγανοί μετανάστες περιμένουν στην ουδέτερη ζώνη της Ειδομένης με τη Γευγελή (φωτ.: EPA / Nake Batev)

Σχεδόν 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες είναι σε αναμονή στην Ειδομένη περιμένοντας το πράσινο φως από τις αρχές της πΓΔΜ. Η πληρότητα στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης έχει χτυπήσει «κόκκινο», μετά την απόφαση των Σκοπίων να μην επιτρέπουν πλέον την είσοδο των Αφγανών. Στους δε Σύρους και Ιρακινούς, που έχουν δικαίωμα διέλευσης, εφαρμόζονται αυστηρότεροι έλεγχοι, και έτσι εκτός από το υπηρεσιακό σημείωμα απαιτείται ταυτότητα ή διαβατήριο.

Έτσι, πολλοί που έχασαν τα έγγραφά τους στη διαδρομή παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Η εικόνα που περιγράφουν όσοι βρίσκονται στα σύνορα είναι αποκαρδιωτική: μητέρες με παιδιά στην αγκαλιά να περπατούν για χιλιόμετρα, σκηνές μέσα στις λάσπες, ουρές για το συσσίτιο. «Το περιμέναμε όλοι ότι οι Αφγανοί κάποια στιγμή θα κοπούν, αλλά περιμέναμε πως θα υπάρξει κάποια προειδοποίηση», είπε στον Ρ/Σ Πρακτορείο ο Αντώνης Ρήγας, οργανωτικός υπεύθυνος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Μέσα σε τρεις ημέρες, το Λιμενικό διέσωσε 2.518 άτομα σε 45 περιστατικά σε όλο το Αιγαίο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Αστυνομίας, σχεδόν 2.000 άτομα είναι ήδη στον καταυλισμό της Ειδομένης. Άλλοι 3.000 περιμένουν στα 62 λεωφορεία που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 20 χλμ. Ο Αντώνης Ρήγας εκτίμησε πως κάποια στιγμή η Αστυνομία θα προωθήσει και πάλι πίσω στην Αθήνα όσους δεν καταφέρουν να περάσουν μέσα στο έδαφος της πΓΔΜ.


Μετανάστες στον Πειραιά

Το πρωί, το αδιαχώρητο επικράτησε και στο λιμάνι του Πειραιά όπου αποβιβάστηκαν 4.427 μετανάστες και πρόσφυγες. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο ανατολικό Αιγαίο καθυστέρησαν τη μεταφορά, με αποτέλεσμα η διαχείριση του τόσο μεγάλου όγκου ανθρώπου να είναι δύσκολη. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σημειώνει ότι η κατάσταση έχει πλέον ομαλοποιηθεί, και ότι υπάρχει διαρκής συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, την Αστυνομία και τα συναρμόδια υπουργεία.


Το hotspot στο Σχιστό (φωτ.: ΥΠΕΘΑ)

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτοί που αποβιβάστηκαν στον Πειραιά δεν θα κατευθυνθούν στη βόρεια Ελλάδα, όπου ήδη η κατάσταση είναι δύσκολη. Οι περισσότεροι θα πάνε στο hotspot του Σχιστού, το οποίο έχει δυναμικότητα 1.500 ατόμων, αλλά και στις δύο δομές προσωρινής στέγασης σε Ελαιώνα και Ελληνικό. Και τα τρία σημεία φιλοξενίας, σύμφωνα με tovima.gr, μετά δυσκολίας μπορούν να χωρέσουν όσους έφτασαν σήμερα στην Αθήνα.