22 Φεβρουάριος 2016, 16:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Φεβρουάριος 2016, 14:03

Το δράμα των Σύρων μοιάζει με εκείνο των δικών μας, πριν από έναν αιώνα

  • Οι ευρωβουλευτές ζητούν μέτρα για την προστασία των γυναικών προσφύγων
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Για το δράμα των Σύρων προσφύγων, των κατοίκων μίας χώρας που κάποτε, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, υποδέχθηκε περίπου 17.000 Έλληνες πρόσφυγες από τον Πόντο, την Καππαδοκία και την Ιωνία, μίλησε σε εκδήλωση ποντιακών φορέων στη Σταυρούπολη, ο δρ Παύλος Κανονίδης, διευθυντής του τομέα Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Η διάλεξη είχε θέμα «Προσφυγιά – Ξεριζωμός, Χθες και Σήμερα» και δόθηκε το βράδυ της Κυριακής 21 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο διήμερων εκδηλώσεων λόγου και τέχνης, οι οποίες είναι αφιερωμένες στους πρόσφυγες.

«Έννοιες και λέξεις, όπως πόλεμος, προσφυγιά, γενοκτονία, Μικρασιατική Καταστροφή και μετανάστευση, είναι χαραγμένες βαθιά στη ψυχή των Ελλήνων και πονάνε ακόμη. Είμαστε ευαίσθητοι εμείς οι Έλληνες στο θέμα της προσφυγιάς, γιατί ο ξεριζωμός του 1922 είναι ίδιος με το ξεριζωμό των Σύρων προσφύγων. Μετά την συνθήκη της Λοζάνης το 1923, περίπου 17.000 Έλληνες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο βρέθηκαν πρόσφυγες σε διάφορες πόλεις της Συρίας.

»Οι σημερινές εικόνες της προσφυγιάς δια μέσου του Αιγαίου, με πνιγμούς παιδιών και πόνο, μας γυρνούν 94 χρόνια πίσω στην δική μας προσφυγιά, που είναι ακριβώς η ίδια. Σήμερα ζούμε την μεγαλύτερη προσφυγική ροή από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία θα καταγραφεί στην ιστορία. Αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και έτσι πρέπει η Ευρώπη να το δει. Παρά την οικονομική κρίση η Ελλάδα προσφέρει από το υστέρημά της τόσα πολλά, ίσως επειδή και εμείς έχουμε την προσφυγιά στο αίμα μας. Πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους πρόσφυγες συνανθρώπους μας, με σεβασμό και ανθρωπιά», ανέφερε, μεταξύ άλλων ο Π. Κανονίδης.

Η εκδήλωση έγινε στο εντευκτήριο του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», με συντονιστή τον Φόρη Πεταλίδη.

Συναυλία
Με τη συναυλία «Καράβια Παν’ κ’ Ερχουν», σε μουσική επιμέλεια του Γιώργου Πουλαντσακλή, συνεχίζεται σήμερα, Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, το διήμερο αφιέρωμα για την προσφυγιά.

Θα παρουσιαστούν τα τραγούδια της προσφυγιάς που έγραψαν από το 1922 μέχρι σήμερα Πόντιοι λαϊκοί δημιουργοί. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. Όσοι επιθυμούν, μπορούν να προσφέρουν χρήματα, ρούχα και τρόφιμα για τις ανάγκες των προσφύγων.


Από την εκδήλωση όπου μίλησε ο Π. Κανονίδης

Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από το Σύλλογο Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», το Ράδιο Ακρίτες 102,6 FM και την εφημερίδα Εύξεινος Πόντος, υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την υποστήριξη της οργάνωσης ΑΡΣΙΣ.

Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ21
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
2016
17:00
Ομιλία-διάλεξη με θέμα «Προσφυγιά – Ξεριζωμός, Χθες και Σήμερα» διοργανώνει την Κυριακή...