22 Φεβρουάριος 2016, 10:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Φεβρουάριος 2016, 10:18

Οι αγρότες πάνε Μαξίμου – Τι θα τους προτείνει ο Τσίπρας

  • Οι αγρότες πάνε Μαξίμου – Τι θα τους προτείνει ο Τσίπρας
    Εκπρόσωποι 39 μπλόκων αναμένεται να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Δύσκολη και αυτή η εβδομάδα για την ελληνική κυβέρνηση σε πολλά επίπεδα. Οι αγρότες αν και αποφάσισαν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν δείχνουν και μεγάλη διάθεση για πολλές υποχωρήσεις, ενώ οι δανειστές περιμένουν στη... γωνία με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανά χείρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δεχθεί στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου εκπροσώπους από 39 μπλόκα, οι οποίοι θα ακούσουν την βελτιωμένη πρόταση της κυβέρνησης και θα τη μεταφέρουν στους αγρότες συναδέλφους τους. Μέχρι και πριν από λίγη ώρα δεν ήταν σίγουρο ότι στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα μετείχαν και εκπρόσωποι από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών, ωστόσο σύμφωνα με δήλωση των αγροτών Παναγιώτη Καλογιάννη και Χρήστο Μάντσιο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «ξεπεράστηκαν οι επιφυλάξεις και οι αμφισβητήσεις».

Τα δύο μπλόκα δεν ήθελαν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους άλλων φορέων τους οποίους δεν θεωρούν αγρότες, δεν ανήκουν στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και δεν έχουν βγει στα μπλόκα.

Η πρόταση της κυβέρνησης
Πληροφορίες που φτάνουν το τελευταίο 48ωρο στα δημοσιογραφικά γραφεία αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στους αγρότες τρία κλιμακωτά ποσοστά εισφορών 14%, 17% και 20%. Με αυτό το τρόπο, οι αγρότες θα μπορούν να επιλέξουν οι ίδιοι το ύψος των εισφορών τους, μειώνοντας αντίστοιχα τη μελλοντική σύνταξη που θα πάρουν.

Δεν αποκλείεται να κατατεθεί πρόταση για αυτονόμηση του ΟΓΑ, ίσως για μια μεταβατική περίοδο. 

Αναμένεται να συζητηθούν τα θέματα μείωσης του κόστους παραγωγής και της δημιουργίας κάρτας αγρότη.