21 Φεβρουάριος 2016, 20:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Φεβρουάριος 2016, 18:50

Προσφυγικό: Η Αθήνα ετοιμάζεται για τη μητέρα των μαχών

  • Προσφυγικό: Η Αθήνα ετοιμάζεται για τη μητέρα των μαχών
    Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής (φωτ.: EPA / John Thys)

Ως  μητέρα των μαχών χαρακτηρίζει η Αθήνα την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, που αναμένεται να γίνει 6 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Και αυτό γιατί τότε θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η Άγκυρα εάν είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ή σκοπεύει να συνεχίσει το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι.

Ένα παιχνίδι που εξελίσσεται όλες αυτές τις μέρες και φαίνεται πως έχει αποθρασύνει τον Ερντογάν, ο οποίος απειλεί με εισβολή στη Συρία.

Παράλληλα, σε αυτή τη Σύνοδο οι 28 θα κληθούν να πάρουν απόφαση για το εάν είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν εν ζωή τη Συνθήκη Σένγκεν ή θα υπογράψουν την ληξιαρχική πράξη του θανάτου της.

Εφόσον συνεχιστούν οι μονομερείς ενέργειες από τις χώρες του Βίσγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία), αλλά κυρίως της Αυστρίας που απειλεί να δυναμιτίσει τα πάντα, τότε τα κλειστά σύνορα θα σημάνουν το τέλος της Ευρώπης όπως την γνωρίζαμε αλλά και έναν εφιάλτη χωρίς τέλος για την Ελλάδα που θα κινδυνέψει να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών.

Ήδη η Τουρκία όλες αυτές τις ημέρες, που ο καιρός βελτιώνεται στο Αιγαίο, έχει αφήσει τους διακινητές να μεταφέρουν χιλιάδες πρόσφυγες προς τα νησιά του Αιγαίου (κυρίως Μυτιλήνη και Καστελλόριζο).

Προφανής στόχος της Άγκυρας είναι να προσέλθει το Μάρτιο στη Σύνοδο ζητώντας ακόμη περισσότερα τόσο σε ρευστό (από τη βοήθεια που της έχουν υποσχεθεί οι 28) όσο και σε πολιτικό επίπεδο, στις σχέσεις της με την ΕΕ. Το θρίλερ που εξελίχθηκε την Παρασκευή το βράδυ αλλά και το βέτο που έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να εξασφαλίσει τη συμμαχία της Γερμανίας και της Γαλλίας, δείχνει τις δύσκολες ισορροπίες που υπάρχουν εντός της ευρωπαϊκής «οικογένειας».

Και σίγουρα, το γεγονός ότι υπογραμμίστηκε πως μέχρι τις 6 Μαρτίου δεν θα αλλάξει το status quo στα σύνορα των χωρών μελών της ΕΕ, δεν καθησυχάζει κανέναν καθώς οι «σκληροί» που θέλουν να μεταφέρουν τα σύνορα της ΕΕ από το Αιγαίο στα βόρεια σύνορα της χώρας μας, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να τηρήσουν εύκολα τις υποσχέσεις τους. Ήδη έχουν βάλει στο... παιχνίδι τόσο την Κροατία όσο και τη Σερβία, εκτός την πΓΔΜ, με στόχο να σφίξουν τον κλοιό γύρω από τη χώρα μας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ποντάρει πάντως στο ότι μέχρι την έκτακτη Σύνοδο, θα έχουν ολοκληρωθεί όλα όσα είχε δεσμευτεί η χώρα μας στους εταίρους (hotspots, κλπ) και θα επιμείνει στη γραμμή ότι το κλειδί για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών το κρατούν η Τουρκία και το ΝΑΤΟ.