20 Φεβρουάριος 2016, 20:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιανουάριος 2017, 18:02

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή η Νάνσι Χόρτον, κόρη του φιλέλληνα Αμερικανού πρέσβη στη Σμύρνη κατά την Καταστροφή

  • Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή η Νάνσι Χόρτον, κόρη του φιλέλληνα Αμερικανού πρέσβη στη Σμύρνη κατά την Καταστροφή

Στο ασθενοφόρο που τη μετέφερε από το σπίτι της στη Βούλα στο νοσοκομείο απεβίωσε σε ηλικία 103 ετών η Νάνσι Χόρτον, η μικρότερη κόρη του Τζορτζ Χόρτον που «στάθηκε» στους Μικρασιάτες μετά την Καταστροφή το 1922 όσο κανένας άλλος.

Στην καταστροφή της Σμύρνης η Χόρτον ήταν 10 ετών και βρισκόταν στην Ελλάδα.

Τρία χρόνια η Νάνσι, γόνος του γάμου του Χόρτον με την τρίτη, Ελληνίδα, σύζυγό του Αικατερίνη Σακοπούλου, ήταν καθηλωμένη από βαρύ εγκεφαλικό. Ζούσε μόνη της καθώς δεν είχε παντρευτεί και δεν είχε παιδιά.

Η Νάνσι Χόρτον, που έγραφε ποίηση εμπνευσμένη από την Ελλάδα, επιχειρούσε να κρατήσει ζωντανό το έργο του πατέρα της, ο οποίος βοήθησε να σωθούν χιλιάδες άνθρωποι ενώ σημαντική ήταν η συμβολή του στο να γίνουν γνωστές οι φρικαλεότητες των Τούρκων κατά των χριστιανών· η έκθεση Χόρτον περιέγραφε τα γεγονότα όπως συνέβησαν φωτίζοντας μια από τις μαύρες σελίδες της ιστορίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του mikrasiatis.gr, η νεκρώσιμος ακολουθία για τη Νάνσι Χόρτον θα τελεστεί το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016 στην Αγγλικανική Εκκλησία, στις 11:00, και η σορός της θα μεταφερθεί στις ΗΠΑ.

  • Κεντρική φωτο από τιμητική διάκριση που παρέλαβε για λογαριασμό του πατέρα της από την Ένωση Μικρασιατών Θήβας η Νάνσι Χόρτον στο πλαίσιο των «Ιωνικών Ημερών 2012».