20 Φεβρουάριος 2016, 10:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Φεβρουάριος 2016, 00:23

Με όπλο το πλεόνασμα θα περιμένει τους θεσμούς η κυβέρνηση

  • Με όπλο το πλεόνασμα θα περιμένει τους θεσμούς η κυβέρνηση

Την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος έναντι ελλείμματος που προβλεπόταν για το 2015 πρόκειται να παρουσιάσει ως ισχυρό χαρτί στις διαπραγματεύσεις της με τους θεσμούς η κυβέρνηση, αν και δεν έχει κλείσει ακόμη η ημερομηνία επιστροφής τους στην Αθήνα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμές κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, το 2015 έκλεισε με πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ.

Το ενδεχόμενο εκτιμάται από τους ίδιους κύκλους πως θα βοηθήσει να πειστούν οι δανειστές ότι η Αθήνα δεν χρειάζεται πρόσθετα μέτρα λιτότητας φέτος. Η εκτίμηση των αξιωματούχων, εάν επιβεβαιωθεί από τις στατιστικές υπηρεσίες Ελλάδας και ΕΕ θα σημάνει ότι η Ελλάδα εμφανίζει πλεόνασμα πριν την πληρωμή τόκων, ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία θα εγκριθούν από την ΕΛΣΤΑΤ το Μάρτιο και από τη Eurostat τον Απρίλιο, ενώ ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει προ ημερών στη Βουλή ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα κινηθεί στα επίπεδα του 0,4% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, οι δανειστές ενδέχεται να «απαντήσουν» στα ελληνικά επιχειρήματα, σημειώνοντας ότι το πλεόνασμα δεν είναι τόσο «υγιές» όσο φαίνεται, καθώς η κυβέρνηση δεν πλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της, δημιουργώντας ληξιπρόθεσμες οφειλές σε προμηθευτές και καθυστερώντας τις συντάξεις σε νέους συνταξιούχους.