19 Φεβρουάριος 2016, 18:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Φεβρουάριος 2016, 17:19

Για κατάφωρη επέμβαση της Τουρκίας στο Κυπριακό κάνει λόγο η Μόσχα

  • Για κατάφωρη επέμβαση της Τουρκίας στο Κυπριακό κάνει λόγο η Μόσχα
    Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα

Για ωμή παρέμβαση της Άγκυρας στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού έκανε λόγο χθες η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι.

«Επικεντρώσαμε την προσοχή μας σε πρόσφατα δημοσιεύματα των τουρκοκυπριακών μέσων ενημέρωσης, στα οποία υπήρχαν αναφορές στις επαφές που είχε αντιπροσωπεία της τουρκοκυπριακής Βουλής με την ηγεσία της Τουρκίας, ιδιαίτερα με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κρίνοντας με βάση το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων αυτών, ο Τούρκος ηγέτης προέτρεψε ευθέως τους Τουρκοκυπρίους να ακολουθήσουν σκληρή, ασυμβίβαστη γραμμή στην πορεία των συνεχιζόμενων στην Κύπρο διακοινοτικών συνομιλιών, όπως και σ' ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα όπως οι εδαφικοί περιορισμοί», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα.

«Φυσικά, αυτό έρχεται σε άμεση αντίφαση με τα όσα διακηρύσσει η Άγκυρα, ότι είναι έτοιμη να συνδράμει στην ταχύτατη ειρηνική διευθέτηση στο νησί, ενώ καθίσταται προφανές ότι με το να υποστηρίζει κατ’ αυτόν τον τρόπο τη μία εκ των πλευρών που συμμετέχουν στον ενδοκυπριακό διάλογο, η τουρκική ηγεσία παρεμβαίνει ωμά στην πορεία του διαλόγου, προωθώντας τις δικά της συμφέροντα», τόνισε.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιάννης Κασουλίδης, ερωτηθείς για το θέμα, κράτησε αποστάσεις και αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Ζαχάροβα.

Περιορίστηκε μόνο να αναφερθεί στην παραδοσιακή στάση της Ρωσίας «η οποία στηρίζει την Κύπρο στο Συμβούλιο Ασφαλείας», όπως είπε χαρακτηριστικά. Άξιο λόγου πάντως είναι το «φάουλ» της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ κατά τη χθεσινή τοποθέτησή της για το Κυπριακό, η οποία αποκάλεσε τα Κατεχόμενα και την ψευδοβουλή «Μεντζλίς [κοινοβούλιο] της Δημοκρατίας της Β. Κύπρου», χωρίς τον δέοντα διπλωματικό χαρακτηρισμό περί του «διεθνώς μη αναγνωρισμένου», όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα του ηλεκτρονικού περιοδικού ellada-russia.gr.