19 Φεβρουάριος 2016, 14:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Φεβρουάριος 2016, 14:03

Θεσσαλονίκη: Ζαρκάδια στο Σέιχ Σου, το δάσος με τη μοναδική βιοποικιλότητα (φωτο)

  • Θεσσαλονίκη: Ζαρκάδια στο Σέιχ Σου, το δάσος με τη μοναδική βιοποικιλότητα (φωτο)
    (Φωτ.: Αργύρης Θεοδοσίου, προϊστάμενος ΚΕΠ Χορτιάτη)

Έκπληκτοι έμειναν οδηγοί και περιπατητές στην Εξοχή (στις παρυφές του Σέιχ Σου) το πρωί της περασμένης Κυριακής, όταν αντίκρισαν δύο νεαρά ζαρκάδια να κινούνται αμέριμνα στο δρόμο προς το ξενοδοχείο «Φιλίππειον».

Τα δύο πανέμορφα ζώα, εξαιρετικό δείγμα της πλούσιας και σπάνιας πανίδας της περιοχής, έδειχναν φιλικά, προσιτά, και αρκετά εξοικειωμένα με τους ανθρώπους.

Μάλιστα, όχι μόνο δεν έτρεξαν να κρυφτούν, αλλά έμοιαζαν να «ποζάρουν» στο φακό με χάρη και φυσικότητα, αφήνοντας κυριολεκτικά άφωνους τους έκπληκτους περιπατητές που τα απαθανάτισαν με το κινητό τους τηλέφωνο ή τη φωτογραφική τους μηχανή.

Το δάσος του Σέιχ Σου –σημαίνει «Νερό του Σεΐχη» και προήλθε πιθανώς από αρχαία βρύση της περιοχής–, που αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του με φυσικό και τεχνητό τρόπο περίπου 20 χρόνια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1997, αναδεικνύεται σε μοναδικό «θησαυροφυλάκιο» της τοπικής και μεσογειακής βιοποικιλότητας.


Η μεγάλη πυρκαγιά στο Σέιχ Σου το 1997 (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μακρίδης-Γκόρας)

Έχει συνολική έκταση 29.790 στρέμματα, και μαζί με τα δάση Κουρή και Χορτιάτη που συνδέονται με τα υψίπεδα του Σέιχ Σου, αποτελούν το ευρύτερο σύμπλεγμα περιαστικού δάσους και καθιστούν το δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη το δήμο με τη μεγαλύτερη δασοκάλυψη σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων και το Υπουργείο Γεωργίας, το δάσος αποτελεί «Καταφύγιο άγριας ζωής» βάσει της απόφασης της Διεύθυνσης Δασών (Δ.Δ. 2099/6-7-98).

Φυσιοδίφες και περιπατητές του δάσους που έχουν καταγράψει με φωτογραφίες και γεωγραφικές συντεταγμένες την τοπική πανίδα, αποτυπώνουν πληθυσμούς από 23 είδη ερπετών και αμφιβίων, αρκετά είδη θηλαστικών και δεκάδες είδη πτηνών, όλα προστατευόμενα είδη από την Σύμβαση της Βέρνης «για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης».


Το αναγεννημένο δάσος

Στο δάσος εκτός από ζαρκάδια συναντώνται και άλλα θηλαστικά όπως λαγοί, τσακάλια, νυφίτσες, αλεπούδες, κουνάβια, εντομοφάγα (σκαντζόχοιροι, κηπομυγαλές) και τρωκτικά (σκίουροι, αρουραίοι, δασοποντικοί, κ.ά.), ενώ αναφορές κάνουν λόγο ακόμη και για… αγριογούρουνα.

Επιπλέον υπολογίζεται ότι στο Σέιχ-Σου συναντώνται πάνω από 80 είδη πτηνών όπως φιδαετός, κούκος, χελιδόνι, ορτύκι, τσαλαπετεινός, πετροπέρδικα, αηδόνι, αγριοπερίστερο, κουκουβάγια, κίσσα, τσίχλα και καρακάξα. Τέλος, όσον αφορά τα αμφίβια και τα ερπετά, πιο συνηθισμένα είναι σαλαμάνδρες, λιμνοβάτραχοι, φρύνοι, μεσογειακές χελώνες και νερόφιδα. Στο Σέιχ Σου συναντώνται και διάφορα είδη σαύρας, μεταξύ των οποίων το σπάνιο είδος «κροκοδειλάκι».