19 Φεβρουάριος 2016, 08:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Φεβρουάριος 2016, 07:24

Τριμερής Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής

  • Τριμερής Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

Συνάντηση αναμένεται να έχουν σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση πρόκειται να συζητηθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η πορεία των διαπραγματεύσεων και το ελληνικό πρόγραμμα, μιας και ο Έλληνας πρωθυπουργός αναζητά πολιτική λύση στις διαφωνίες που έχουν προκύψει μετά τις συνεχείς απαιτήσεις των θεσμών.

Χθες, πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας  έδωσε τη μάχη για τα «ανοικτά σύνορα» της Ευρώπης,  με τις 28 χώρες να χωρίζονται σε στρατόπεδα.

Και μπορεί νικητές στα σημεία να αναδείχτηκαν όσοι υποστηρίζουν ότι το κτίσιμο φραχτών και οι σκληροί έλεγχοι στα σύνορα τραυματίζουν την ΕΕ, οι  τέσσερις χώρες όμως της ομάδας του Βίζεγκραντ, (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία) συνεπικουρούμενες από την Αυστρία επιμένουν στις θέσεις τους για το προσφυγικό. Θέσεις που είναι ικανές να τινάξουν την Ευρωπαϊκή Ένωση στον αέρα, μιας και είναι κλειστοφοβικές και απειλούν τον πυρήνα της ενοποίησης.